nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Embereken is tesztelték a mérgező kipufogógázokat

Embereken is tesztelték a mérgező kipufogógázokat

Nemcsak majmokon, de embereken is tesztelték a német autógyárak a kipufogógáz egyik káros összetevőjét, a nitrogén-dioxidot.
MTI/NLCafé
f Ajánlom

Vasárnap este arról számoltak be a német lapok, hogy egy német autógyártók által alapított csoport megrendelésére embereken is tesztelték a dízelüzemanyag füstjében található nitrogén-dioxid gáz hatását.

A Volkswagen, a Daimler és a BMW által alapított, azóta már megszűnt EUGT a lapjelentések szerint rendelt egy tanulmányt „a nitrogén-dioxid (NO2) emberek általi rövid távú belélegzéséről” is valamikor 2012 és 2015 között. Az Aacheni Egyetemi Kórház egyik intézete akkoriban vizsgált ki 25 embert, miután néhány órán át különböző mennyiségű nitrogén-dioxidot lélegeztek be.

A múlt héten a The New York Times című amerikai lap közölt riportot egy amerikai kutatóintézetről,  ahol tíz majmot zártak be egy légmentesen lezárt konténerbe, ahol rajzfilmeket nézettek velük, miközben egy Volkswagen gépjármű füstjét kellett belélegezniük.

Az autógyárak is reagáltak a majomtesztben való érintettségük hírére. A VW meggyőződését fejezte ki, hogy „az akkortájt választott tudományos módszerek hibásak voltak”, és „jobb lett volna egy ilyen kísérlettől már a kezdet kezdetén elállni”. A Daimler pedig közölte, hogy belső vizsgálatot indított a történtek ügyében, amelyeket „fölöslegesnek és visszataszítónak” tart.

Megosztás Facebookon