nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Tényleg 42 az élet értelme

Tényleg 42 az élet értelme

Egy friss kutatás bebizonyította, hogy az élet értelme valóban 42, tehát Douglas Adamsnek mindvégig igaza volt.
NLCafé
f Ajánlom

Mindenki, aki olvasta Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvét tudja, hogy az élet értelme 42. Most egy kanadai kutatócsoport kiderítette, hogy az írónak tulajdonképpen igaza volt. Amíg a sci-fiben egy rosszul megfogalmazott kérdés és több millió év számítás eredménye ez a szám, addig a való életben a sejtben található proteinmolekulák számát jelenti, egész pontosan 42 milliót.

A Torontói Egyetem kutatói az egy sejtben található proteinmolekulák számát szerették volna meghatározni, mert ezek a molekulák felelősek a sejt helyes működéséért és a más sejtekkel való kommunikációért. Korábban is voltak becslések a sejten belüli molekulaszámra, de azokkal eltérő mértékegységeik miatt nem lehetett rendesen dolgozni.

Az új kutatásban 21-féle módszerrel mérték meg a proteinek mennyiségét a tudósok kedvenc egysejtűjében, az élesztőben is megtalálható Saccharomyces cerevisiae nevű egysejtűben. Az adatok összegzése után a tudósok megállapították, hogy az egysejtűben 5858 protein található, amelyek egész pontosan 4,2 x 10 a hetediken, azaz 42 millió molekulából állnak.

A ScieceAlert című lapban közzétett felfedezésben a kutatók kiemelik, hogy számos betegség, köztük az Alzheimer-kór, azért alakul ki, mert a sejtek fehérjeszáma eltér a normálistól. Ez az adat pedig az ilyen típusú betegségeket kutató tudósokat segítheti.

Megosztás Facebookon