nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Változásra számíthatunk a gyógyszertárakban

Változásra számíthatunk a gyógyszertárakban

Februártól elindul a biztonságos étrend-kiegészítő program a patikákban, így a jövőben a program védjegyével ellátott gyógyszertárakban megvásárolt termékekről tudhatja a fogyasztó, hogy azok megfelelőek és biztonságosak.
NLCafé
f Ajánlom

A program szakmai egyeztetése két éve indult, és csatlakoztak hozzá az étrend-kiegészítőket gyártó és forgalmazó cégek is – közölte Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke sajtótájékoztatóján. Az étrend-kiegészítők forgalomba hozatali eljárása eltér a gyógyszerekétől, előbbiekhez csak egy úgynevezett notifikációs eljárás kapcsolódik, ami lényegében csupán egy bejelentési kötelezettséget jelent a hatóság felé.

Mivel a jogi kereteket egy uniós szabályozás adja, így egyfajta piaci önszabályozási keretrendszer kialakítása mellett döntöttek az érintettek – mondta Hankó Zoltán.

Logót kapnak a gyógyszertárak

Ezt a logót kell figyelni (Forrás: Magyar Gyógyszerészi Kamara)

A logóval – zöld körben egy fehér háromszög, amelynek közepén egy zöld É betű látható – ellátott patikák és a programhoz csatlakozott gyártók és forgalmazók garantálják, hogy az általuk gyártott és forgalmazott étrend-kiegészítők minőségileg garantált, biztonságos készítmények.

Bérci István, a Magyar Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesületének (Mékisz) elnöke azt mondta, az étrend-kiegészítők piaca évről évre növekvő tendenciát mutat, évi 10 százalékos bővüléssel. Sok olyan gyártó és kereskedő lépett be a piacra, amely „nem elsősorban a fogyasztó érdekeit tekinti elsődlegesnek”. Azért hozták létre a programot, hogy minimálisra csökkentsék annak kockázatát, hogy olyan étrend-kiegészítők kerüljenek a gyógyszertárakba, amelyek nem felelnek meg a minőségi követelményeknek, nem nyújtanak garanciát a fogyasztóknak.

Az étrend-kiegészítők fontos szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott táplálkozásban, a prevencióban és az egészséges életmódban. Az egymásra épülő minőségtanúsítási szabályzat alapján garantált, hogy a programban részt vevő gyógyszertárba csak hamisításmentes, minőségi garanciával rendelkező étrend-kiegészítőt szállítanak, a patikák pedig vállalják, hogy csak olyan gyártótól és forgalmazótól vásárolnak ilyen terméket, amely szintén részt vesz a programban.

A védjegyet használó gyógyszertárak listája ITT megtalálható.

Forrás: MTI

Megosztás Facebookon