Egészség

Utálod az injekciót? Akkor van egy jó hírünk!

Amerikai kutatók új, fájdalommentes módszert fejlesztettek ki a különféle oltóanyagok célba juttatására.

A Georgia Tech műszaki egyetem kutatói által alapított Micron Biomedical nevű cég hozta létre azt a speciális tapaszt, amely képes a szervezetbe juttatni bizonyos oltóanyagokat, például az influenza elleni védőoltást. Az új fejlesztéstől azt remélik, hogy segítségével több emberhez lehet eljuttatni a fontos vakcinákat, amelyeket aztán a páciensek saját maguknak is „beadhatnak”.

„Nagyjából olyasmire kell gondolni, mint egy ragtapasz” – mondta Daisy Bourassa, aki az elsők között tesztelte a Micron Biomedical megoldását. „A használata egyáltalán nem olyan, mint egy injekció, inkább ahhoz hasonlítanám, mintha a tépőzárak »kemény« részét rányomnánk a bőrre. Lehet ugyan érezni, de fájdalmasnak nem nevezném.”

A vakcinát tartalmazó tapaszt első ránézésre ragtapasznak hinnénk (Fotó: Georgia Tech)

A tapasz bőr felé néző részén aprócska tüskék találhatóak, amelyek képesek a bőr sejtjei közé juttatni az oltóanyagot. A tüskék szárított formában tartalmazzák az oltóanyagot, majd a bőrrel érintkezve lassan feloldódnak. Az oltóanyag így a bőr külső rétegeibe kerül, ahol az immunsejteket ingerelve kiváltja a szervezet védekező reakcióját a kórokozók ellen.

A Micron Biomedical éveken át dolgozott a tapaszon, amelynek tavaly zajlottak le az úgynevezett fázis 1-es tesztjei, amelyek során 100 önkéntesnek adták oda a tapaszokat. Ez még csak a gyakorlati működést vizsgálta, a gyógyászati hatásokat további, nagyobb mintán elvégzett vizsgálatokkal tesztelik majd. Ennek ellenére a mostani eredmények arra utalnak, hogy a tapasz az injekcióhoz hasonló hatékonysággal váltotta ki a kívánt immunreakciót.

Dr. Nadina Rouphael, a kutatásban közreműködő Emory University School of Medicine munkatársa az NBC hírcsatornának nyilatkozva elmondta, hogy az első eredmények igen biztatóak, és ha a további vizsgálatok is sikerrel zárulnak, a tapaszok hamarosan feltűnhetnek majd a gyógyszertárak polcain. Az influenzaoltást így bárki beadhatja majd saját magának és családtagjainak is.

A tapaszok további előnye, hogy a folyékony oltóanyagokkal szemben nem igényelnek hűtést, és nem is törékenyek, így olcsóbban és egyszerűbben lehet majd kiszállítani őket azokra a területekre, ahol szükség van rájuk. Mark Prausnitz professzor, a kutatás vezetője szerint a tapaszok akár 30-35 fok feletti hőmérsékleten is elállnak, akár egy évig is.

„Fantasztikus lenne, ha eljönne az otthon beadható vakcinák kora” – tette hozzá Bourassa, aki szerint sokan azért nem oltatják be magukat, mert nincs idejük kivárni az orvosnál a sort.

A kutatók most olyan további oltóanyagokkal kísérleteznek, mint a mumpsz, a rubeola vagy a polio elleni védőoltás, de Prausnitz azt is elárulta, hogy kísérleti célra már készítettek Ebola- vagy Zika-vírus ellen is használható tapaszt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top