Egészség

Olyan erősen köhögött egy nő, hogy eltört a bordája

A 66 éves nő influenzaszerű tünetekkel és mellkasi fájdalommal kereste fel orvosát. Alaposan sikerült meglepnie.

Nem mindennapi egészségügyi történettel lepte meg olvasóit a New England Journal of Medicine című orvosi szaklap. A legfrissebb számban interjút közölnek egy massachusettsi orvossal, akit középkorú, 66 éves betege influenzaszerű tünetekkel és kellemetlen mellkasi fájdalmakkal keresett fel. „Azt hitte, csak megfázott” – idézi a kezelőorvost a cikk.

Csakhogy, ahogy az a cikkből kiderül, az asszonynak nem egyszerű megfázása volt. „Az alapos vizsgálatok kiderítették, hogy a beteg Bordatella pertussisszal, a szamárköhögést okozó baktériummal fertőződött meg, ami ellen 8 évvel korábban védőoltást kapott” – idézi a lap az orvost, aki szerint betege a fertőzés ideje környékén nem találkozott egy beteggel sem.

Azt hitte, csak megfázott – Kép forrása: New England Journal of Medicine

De nem ez volt a legérdekesebb a neve elhallgatását kérő páciens esetében. Miután az asszony állandó mellkasi fájdalomra panaszkodott, lelkiismeretes orvosa röntgenre küldte őt, ahol kiderült, hogy a jobb oldali kilences bordája eltört, sőt, el is mozdult. A kezelőorvos biztos benne, hogy a szokatlan sérülést a szamárköhögéssel járó heves köhögésrohamok okozták.

A Bordatella pertussis-fertőzés, amely csecsemőkre és kisgyerekekre életveszélyes lehet, felnőtteknél egyébként viszonylag enyhe lefolyású: influenzaszerű tüneteket okoz, és heves köhögésrohamokat. A diagnózist követően a 66 éves asszony erős antibiotikumos kezelést kapott, majd meg is operálták. Várhatóan szövődmények nélkül gyógyulhat majd.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top