Egészség

12 olyan közkórházról tudni, ahol minden osztályon orvoshiány van

Majdnem 5 ezer orvos hiányzik a rendelőkből és kórházakból Magyarországon – állítja a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Több mint 10 olyan kórház van, ahol minden területről hiányoznak szakemberek.

Arról már sok szó esett, hogy mekkora a háziorvoshiány, és hogy több száz vidéki rendelőben már nincs elég szakember, de a Magyar Orvosi Kamara elnöke nemrég arra is felhívta a figyelmet, hogy országszerte a teljes rendszerből körülbelül ötezer orvos hiányzik.

Összesen 12 olyan kórház van, ahol annyira kevés az orvos, hogy minden terület hiányszakmának számít. A balassagyarmati Kenessey Albert Kórház honlapján olvasható, hogy jelenleg 15 területre keresnek orvosokat, de a szentesi kórházban is szakorvosokat hét szakmában, rezidenseket kilenc területre keresnek.

Éger István, a kamara elnöke szerint nemcsak arról van szó, hogy az orvosok kimennek külföldre dolgozni. A belső migrációról keveset beszélünk, pedig egyre többen mennek át a magánellátásba Magyarországon belül, a privát intézmények is nagy erőkkel szívják el a szakembereket a közellátásból. Ezt azonban nem mérik, nincsenek erre vonatkozóan átfogó, hivatalos adat, aminek viszont az a következménye, hogy a közfinanszírozott ellátásban az orvoshiány úgy jelentkezik, mintha minden orvos külföldre menne.

A kamara szerint is a béreket kellene tovább emelni ahhoz, hogy visszacsábítsák a közkórházakba az orvosokat. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top