Egészség

Lélekmasszázstippek, hogy ne legyen minden lehangolóan szörnyű

Amikor év vége volt, az volt a baj, most év eleje van, most az a baj. Eleged van a sok megfáradt arcból a villamoson? Beszólnak, leugatnak kedves embertársaid? Itt van néhány tipp, hogyan bírd elviselni a januári szürkeséget.

A rohanás, a stressz, a mindennapok nehézségei elvonják a figyelmet azokról a dolgokról, amik az életben talán a legfontosabbak. Azokról az apróságokról, amik pont abban segíthetnének, hogy ezeket a nehézségeket könnyebben átvészelhessük. De szerencsére van pár nagyon jópofa, egyszerűen kivitelezhető praktika, amely majd visszairányítja a figyelmed a mindennapok apró jóságaira.

Az a baj, hogy ezt elfelejtjük. Az emberek mindig (akinek nem inge, ne vegye magára) örülnek a nagy dolgoknak, a látványos dolgoknak, az apróbb dolgok felett pedig a legtöbben átsiklanak, bár talán ezek a legjobbak. Az apróságok, amik megnevettetnek, amiktől jobban érzed magad, amiktől békességet érzel magadban. Kár, hogy ezek a mindennapi rohanásban elvesznek.

De nem baj, majd teszünk róla, hogy megmaradjanak, és emlékeztessenek arra, hogy mennyi jó dolog történik veled is. Annyi az egész, hogy mindennap, mielőtt lefekszel, felírod egy papírdarabra azt az egy dolgot, ami aznap a legjobb volt. Mindegy, mi az, lehet, hogy egyik nap valami egészen fantasztikus, hatalmas dolog, máskor csak annyi, hogy rád sütött a nap, és felmelegített. A lényeg, hogy minden napban találj valamit, ami jó, akármilyen kicsi is. Ezeket a cetliket hajtogasd össze, és gyűjtsd egy nagy befőttesüvegben. Ha pedig megtelik, kuckózd be magad egy meleg takaróval és egy finom bögre forró csokival a kanapéra, és olvasgasd el, mik voltak, amik jobbá tették a napjaidat. Meglátod, néhány hét alatt mennyi apró dolog van, amit amúgy észre sem veszünk, mégis nagyon sokat számítanak.

Sose unatkozz!

Az unalom a lehető legrosszabb partner. Általában ilyenkor jönnek a legrosszabb gondolatok, éppen ezért jobb, ha nem hagyjuk. Írj fel lapokra vagy pálcákra olyan dolgokat, amiket szeretsz csinálni. Filmet nézni, barátnővel kávézni, sétálni, tulajdonképpen bármi lehet. Akármilyen egyszerű dolog, csak annyi a lényeg, hogy szeresd. Tedd ezeket egy tálba, és ha épp úgy érzed, nincs kedved semmihez, vagy egyedül vagy, húzz egyet, és csináld meg, ami azon van. Én készítettem a barátnőmnek hasonlót egyszer, és tudom, hogy nagyon jó, vidám estéket szereztem neki és a családnak. Ugyanezt elkészítheted üveges változatban is. Ennek még az üvegét is feldíszítheted, úgy aztán tényleg nagyon jópofa lesz.

Készíts egyet a barátnődnek is!

Szerintem az ilyesmi nagyon jó még ajándéknak is. Igaz, nem kerül sokba, nem márkás, de megmutatja, hogy akinek készíted, mennyire fontos neked. Ha ajándék lesz, akkor készítheted úgy is, hogy kis borítékokra írod azokat az alkalmakat, amikor ki kell nyitni. Például egyet, ha nehéz napja volt, egyet, ha rossz a kedve, egyet, ha unatkozik, vagy bármikor, ami eszedbe jut. A borítékokba pedig gyakorlatilag bármit tehetsz. Kedves mondatot, írhatsz bele vicces emléket, de akár valami különlegesebb darab csokit is belerejthetsz. Ha kész vagy, az összes borítékot tedd egy csini dobozba, és már kész is a szuper különleges, csupa szeretet meglepi.

Pozitív megerősítések

Még egy – szerintem jó – ötlet, ha pozitív megerősítéses üveget készítesz. Nyomtass ki egy lapnyi megerősítő mondatot. Olyanokat, amik előremutatnak. Egy dologra figyelj: a megerősítő mondatok soha nem azt mondják, hogy milyen leszek, vagy milyen nem vagyok, hanem azt, hogy mi van most, milyen vagyok most. Például nem mondom soha, hogy nem vagyok beteg, ehelyett azt mondom, hogy minden sejtem élettel teli. De ilyen egyszerű mondat a „bízom magamban”, „erős vagyok” és más hasonlók. Ezeket egyenként tedd bele egy üvegbe, és minden reggelt kezdj azzal, hogy ebből húzol egy kis fecnit. Ha a nap folyamán bármi rossz ér, ahelyett, hogy a rosszat pörgetnéd tovább magadban, az aznapi megerősítést mondogasd inkább.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top