Egészség

Száműzték a menstruáló lányokat egy ghánai folyóból

Egy helyi folyóistenség előírásaira hivatkozva nem kelhetnek át a folyón azok a lányok, akik egyébként iskolába tartanának.

Menstruációjuk ideje alatt, valamint keddenként nem kelhetnek át a közeli folyón a Ghána felső-denkyriai tartományában élő lányok és nők. A helyi vezetők a folyóisten szabályaira hivatkoznak. 

Az emberi jogi aktivisták azért tartják különösen károsnak a vallási előírást, mert így számos iskoláskorú lány nem tud eljutni a folyó túloldalán lévő iskolába. Az Unesco adatai alapján a környéken tízből egy lányt a menstruációja miatt kényszerítenek arra, hogy maradjon ki az iskolából. Eközben a Világbank számításai alapján mintegy 11,5 millió ghánai nőnek nincs módja megfelelően higiénikusan kezelni a saját menstruációját.

Ghána, nők (fotó: AFP / Cristina Aldehuela)

Ghánai nők dolgozni próbálnak (fotó: AFP / Cristina Aldehuela)

Az Unicef menstruációs higiéniai nagykövete, Shamima Muslim Alhassan szerint ideje volna elszámoltatni az isteneket, akik meghökkentően sok dolgot tiltanak meg a nőknek, miközben egy szóval sem magyarázzák el, mi értelmük van ezeknek a tiltásoknak. (BBC)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top