Egészség

Ennyiszer kellene ágyneműt mosnod

Valószínűleg nem fogsz örülni a ténynek, hányszor kellene kimosnod az ágyneműket.

 A következő számokat nem mi mondjuk – mert előfordul, hogy mi is elhanyagoljuk az ágyneműcserét –, hanem Paul Morris, a téma nagy szakértője. Szerinte hetente legalább egyszer mindenképpen ki kéne mosnunk az ágyneműinket, mert „az elhalt hámsejtek felépítése poratkákhoz, nemkívánatos baktériumokhoz és kellemetlen szagokhoz vezethet”.

Nos, valószínűleg nem sokan tartják be ezt a szabályt, de azért nem hangzik annyira vészesen ez a mennyiség. Egy nemrég készült kutatásból (Time 4 Sleep) kiderül, hogy az egyesült királyságbeli háztartások kevesebb, mint egyharmada (28 százaléka) hetente egyszer cseréli le az ágyneműjét, 40 százalékuk csak kéthetente, míg 24 százalékuk csak három-négyhetente egyszer mossa ki őket.

Persze a rendszeres mosás mellett annak minősége is nagyon fontos Morris szerint, mert az a baktériumok távoltartásának kulcsa. Tehát próbáljuk hetente-kéthetente kimosni az ágyneműt, mégpedig minél magasabb hőfokon vagy ha gazdaságosabb, akkor használja antibakteriális folyadékot.

House Beautiful

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top