Egészség

A 7 leghatékonyabb házi praktika ekcémás bőrre

Az ekcéma a bőr gyulladásos megbetegedése, leggyakrabban a csecsemőket és a kisgyermekeket érintik, de felnőttek esetében is jelentkezhet. Megszabadulni tőle sokszor nagyon nehéz. Ehhez adunk most tippeket, természetes anyagok felhasználásával.

Az ekcéma kipirosodott, kiszáradt és viszkető bőrfelülettel jelentkezik. Ha pedig elvakarják, akkor gyakran felülfertőződhet, és ez további problémákhoz vezethet. Egy idő után pedig a felső bőrfelület lemezesen elkezd hámlani. Sok esetben hosszadalmas és nehézkes kideríteni, mi is lehet a kiváltó ok.

1. Kókuszolaj

A kókuszolaj használata nemcsak a kozmetikumok készítésénél terjedt el, de az egészségmegőrzésben is felismerték rendkívüli előnyeit. Elsősorban a bőr, a haj és a fogak ápolásakor fejti ki jótékony hatását. Antibakteriális és gombaölő tulajdonságainak köszönhetően az ekcéma elleni küzdelemben is sikeresen vethető be. Óvatosan dörzsöljünk be pár csepp kókuszolajat az ekcémás bőrfelületbe, majd ezt ismételjük meg naponta 3-4 alkalommal, hogy hidratáljuk a bőrt.

2. Aloe vera

Az egyik leghatékonyabb természetes szer az ekcéma kezelésére. Lehet közvetlenül a növényből is kinyerni a gélt, de sok krém is tartalmaz aloe verát. Kenjük be az érintett bőrfelületet, majd hagyjuk míg teljesen be nem issza.

3. Zöld tea

Az ekcémában szenvedőknek ajánlatos a zöld tea rendszeres fogyasztása, hiszen antioxidánsokban gazdag, ami az immunrendszert erősíti. Segít a szervezetnek leküzdeni a gyulladást.

4. Magnéziumos fürdő

Gyakori, hogy akinek ekcémás bőrbetegsége van magnéziumhiányban is szenved. A magnéziumhiány miatt a szervezet hisztamint termel, a túlzott hisztamin pedig viszketést és vörös foltokat okozhat a bőrön. A magnéziumos fürdő viszont segíthet visszaállítani a bőr egészséges állapotát. Otthon is készíthetünk ilyen fürdőt az ekcéma kezelésére: fél csésze Epsom-só, fél csésze Himalaya-só, fél kiskanál vaníliakivonat, 10- 15 csepp levendulaolaj kell csak hozzá.

Ekcémás bőr

5. Varázsmogyoró

A varázsmogyoró-kivonat enyhíti a viszketést és a bőrgyulladást ekcéma esetén. Segít elállítani a vérzést is, egyben fertőtlenítő hatású.

6. Manukaméz

Az új-zélandi manuka bokor nektárjából származó manukaméz gyógyító hatását már az ókorban is ismerték. Begyógyítja a nyílt sebeket, fekélyeket, így az ekcémás bőrre is igen kedvező hatással van.

7. Diófalevél

A diófalevélből készült tea nemcsak belsőleg hat: a belőle készült borogatással felvehetjük a harcot az ekcéma ellen is. Enyhíti a bőr gyulladásos tüneteit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top