Egészség

Robotkacsával gyógyulhatnak a rákos gyerekek

A különleges játék új módszert jelent a beteg gyerekek kezelése terén.

A robotkacsát az Aflac biztosítótársaság kezdeményezésére fejlesztette ki Aaron Horowitz robotikával foglalkozó szakember. A plüssállat a biztosító hivatalos kabaláját mintázza meg, az ígéret szerint pedig a különleges játék hatékony segítséget jelenthet a komoly betegséggel küzdő gyerekek számára.

Horowitz maga is sokat betegeskedett gyerekként, ami miatt naponta injekcióznia kellett magát, öt éven keresztül. Ennek hatására kezdett el olyan módszereken dolgozni, amelyekkel megkönnyítheti a kis páciensek hétköznapjait. Első fejlesztése egy Jerry nevű mackó volt, amellyel a cukorbeteg gyerekeknek segített feldolgozni a helyzetüket. A macit rendszeresen kellett etetni, de inzulinnal is el kellett látni és a vércukorszintjét is figyelni kellett, a gyerekek így ismerkedhettek meg a diabétesz sajátosságaival.

A múlt hét vasárnap Las Vegasban megkezdődött Consumer Electronics Show (CES) nevű szórakoztatóelektronikai szakvásáron is bemutatott robotkacsát hivatalosan „társasági támogató robotnak” nevezik, lényege pedig, hogy a gyerekek hangulatához igazodva segít, hogy a kis betegek könnyebben kibírják a sokszor kellemetlen kezeléseket és orvosi vizsgálatokat. A kacsa lehet vidám, de viccelődhet is, lehet mérges, riadt vagy épp beteg és levert, hogy ezzel is segítsen a kicsiknek feldolgozni az állapotukat. Emellett nyugtató hangokat – például az esőerdő zajait – is képes kiadni, egyfajta meditatív állapotot előidézve.

Az Aflac robotkacsája megkönnyíti a daganatos betegségekkel küzdő gyerekek életét (Fotó: aflacchildhoodcancer.org)

Horowitz, aki a Phys.org-nak nyilatkozva elmondta, hogy a kacsát várhatóan 2018 végétől kezdik el szélesebb körben terjeszteni, jótékonyságból vállalkozott a fejlesztésre, abból bevételre nem tesz szert.

Sonia Chernova, a Georgia Tech műszaki egyetem robotikával foglalkozó munkatársa szerint a társasági robotok különleges támogatást nyújthatnak a fizikai vagy érzelmi traumákon átment gyerekek számára. Az MIT kutatói által elvégzett vizsgálat is azt találta, hogy a kicsik sokkal könnyebben lépnek kapcsolatba egy plüssállattal, mint egy virtuális, csak képernyőn látható karakterrel vagy egy „hagyományos” játékkal.

„A gyerekek máshogy kommunikálnak egy robottal, mint a felnőttek – mondta Chernova. – A gyerekek számára egy robot egyenrangú társ lehet, nem pedig egy olyan figura, mint egy felnőtt, akivel szemben alárendelt viszonyban vannak.”

Bár a társasági robotok egyelőre gyerekcipőben járnak, a szakember szerint hatalmas fejlődésre lehet számítani ezen a téren. Chernova rámutatott, hogy a hasonló szerkezetekkel már szép sikereket értek el az oktatás, de például az autizmus kezelése terén is.

„A társasági robotok nem fogják kiváltani a társas kapcsolatainkat és a szociális védőhálót, de komoly segítséget nyújthatnak” – tette hozzá.

A tervek szerint a robotkacsákat ingyen kapják majd meg a daganatos betegségekkel küzdő gyerekek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top