Egészség

Már heti három szelet bacon is növelheti a mellrák kockázatát

Egy friss kutatás szerint a feldolgozott húsok fogyasztása növelheti a mellrák kialakulásának kockázatát a menopauza után lévő nők esetében.

Heti három szelet bacon vagy két virsli is elég lehet ahhoz, hogy megnövelje a mellrák kialakulásának esélyét azoknál a nőknél, akik már túl vannak a menopauzán. A University of Glasgow kutatása 260 000 középkorú brit nőt vizsgált a húsfogyasztási szokásaik és a mellrák összefüggésében, és megállapították, hogy heti 9 gramm feldolgozott hús fogyasztása is képes 15%-kal növelni a mellrák kockázatát.

Feldolgozott hús alatt az előkészített, sóval tartósított vagy füstölt húsokra kell gondolni, de fontos, hogy nem mutattak ki összefüggést a nem feldolgozott vörös húsok, például marha vagy disznó fogyasztása és a mellrák kialakulása között. 

A World Health Organisation egyébként három évvel ezelőtt a karcinogén, azaz rákkeltő anyagok csoportjába sorolta a feldolgozott húsokat, olyan tételek mellé, mint a cigaretta, az alkohol vagy az azbeszt.

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top