Egészség

10 éven át félrediagnosztizálták a betegségét

Egy évtizeden át azt hitték, súlyos menstruációs görcsök miatt szenved a nő.

A 20 éves Sinead Smythe 11 éves kora óta rendszeresen szenved kibírhatatlan hasi fájdalomtól. A nő rengetegszer ment számos orvoshoz problémájával, akik mindig csak annyit mondtak, menstruációs fájdalmai vannak. Végső megoldásként a nő egy szexuális egészségügyi klinikán tett látogatást, attól tartva, hogy egy nem diagnosztizált STI (nemi betegség) okozhatja tüneteit. 

2016-ban az orvosok végül felfedezték, hogy Sinead elviselhetetlen hasi görcsei valójában az addig nem diagnosztizált endometriózisa miatt vannak. Több mint egy évtizeden át félrediagnosztizálták tehát.

Sinead most úgy döntött, blogot hoz létre, hogy felhívja a figyelmet a megbélyegző állapotra, a további kutatások serkentésének reményében. A fájdalom sokszor annyira megbénítja a fiatal nőt, hogy nem bír megmozdulni, csak magzatpózban fekszik órákon keresztül. Már több állása is a betegsége miatt szűnt meg, mert munkaadói nem hittek neki, amikor folyamatosan rosszul lett, így megbízhatatlannak vélték, és kirúgták két recepciós állásából is. 

Forrás: Caters News Agency

Mielőtt 2016 januárjában az orvosok diagnosztizálták az endometriózist, kismedencei gyulladásra gyanakodtak, de annak ellenére, hogy antibiotikumot írtak fel neki, nem mutatkoztak a javulás jelei. Végül Sinead műtéten esett át, az orvosok képesek voltak az endometriózis lehető legnagyobb mértékű eltávolítására, de a fájdalom három hónappal később újra jelentkezett. Sinead nem tudta, hogy visszatérő betegségről van szó. Végül egyetlen megoldásként a méheltávolítást javasolták neki, amit a nő nem vállalt. 

Sinead mindezen nehézségeket blogján folyamatosan megosztja, hogy erőt öntsön az övével azonos betegségben szenvedőknek, és növelje a tudatosságot az endometriózissal kapcsolatban.

„Ha mindannyian együtt állunk ki ez ellen a szörnyű állapot ellen, akkor segítünk másoknak is megérteni, és remélhetőleg a többi nő nem fogja egyedül érezni magát ebben a harcban.”

The Sun

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top