Egészség

Ezek az okok állhatnak a szem alatti karikák hátterében

Számos oka lehet a karikás szemnek.

Köztudott, hogy a nem elegendő alvás vagy a mindennapi stressz könnyen sötét karikákat varázsol a szemek alá. De nem csak emiatt jelentkezhet az idegesítő jelenség. Összeszedtük, mire érdemes figyelned, hogy ha teljesen megszüntetni nem is, de képes legyél lassítani a zavaró karikák kialakulását. 

Genetika

Na, igen, ez ellen sajnos vagy szerencsére nem sokat tudsz tenni. Dr. Sonia Batra bőrgyógyász szerint a sötétebb bőrűeknek, mint a mediterrán országokban élő embereknek nagyobb koncentrációban tartalmaz pigmentet a szemük alatti rész, ami elszíneződést és árnyékokat eredményezhet. Erre a problémára a rózsaszínes vagy narancssárgás árnyalatú korrektor nyújthat megfelelő fedést.

Forrás: Pinterest.com

Rendszertelen alvás

Az alvás nagy szerepet játszik a szem alatti sötét karikák kialakulásában, mivel a vérerek láthatóvá válnak. Bár azt kevesen tudják, de a túl sok alvás is ugyanezt a problémát eredményezheti, mivel alvás közben oxigénben dús vér gyűlik össze a szem alatti részében. Az sem mindegy emellett, hogy milyen testtartással alszol.  Például a hason fekvés még inkább súlyosbíthatja a sötét karikákat, mert a gravitáció miatt a vér a szem alatti részekre áramlik. Ezért alakulnak ki a táskák is ezen a részen. 

Szezonális allergia

Tavasszal és ősszel egyeseknél beindulhat a durva allergia időszaka, ami nem kíméli a szemet. Könnyezik, viszket, tele lesz csipával, melyek következtében a szem felpuffad vagy bedagad. Ilyenkor nem a különböző szépségmárkás kenceficék, hanem a natúr, gyógyszertári termékek segítenek. Ha nem múlik az allergia, vagy más testrészeden is jelentkezik, mindenképp fordulj orvoshoz, mielőtt kísérletezni kezdenél a gyógymódokkal. 

A náthától ugyanúgy tüsszöghetünk, mint az allergiától

A náthától ugyanúgy tüsszöghetünk, mint az allergiától

Az autód

Bizony, ha sokat közlekedsz autóval, az is erősen segíthet a karikás szem kialakulásában. Az autóban levő kárpit, illetve szőnyeg poratkát, penészgombát, illetve pollent is tartalmazhat, ezért fontos a rendszeres tisztítás itt is, vagy a bőrülés. 

Túlzásba viszed az arctisztítást

Ha túl sokat dörzsölöd a szemed, az bőrpírt és pigmentációt eredményezhet, ami csak elősegíti a puffadást a szem alatt. 

Popsugar

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top