nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Újévi fogyókúra: felejtsd el a koplalást

Újévi fogyókúra: felejtsd el a koplalást

Talán az egyik leggyakoribb fogadalom, hogy az új évben nekiállunk, és tényleg, de most komolyan lefogyunk. Az ötlet jó, de nem szabad ész nélkül csinálni, erre figyelmeztet a szakember.
Sz.N.
f Ajánlom

Nehéz dolog lemondani azokról a finom falatokról, amiket nagyon szeretünk, de ritkán működhet egy fogyókúra lemondások nélkül. Veszélyes dolog hirtelen koplalni, még akkor is, ha ez eleinte gyors testsúlycsökkenést eredményez. Ajánlatosabb életmódot váltani, és éhezés nélkül, szépen lassan lefogyni.

Soha nem tudtam ésszel diétázni, viszont remekül tudtam koplalni. Régebben akár egy hónap alatt is lefogytam 10 kilót, de soha nem volt tartós az eredmény. Mióta ésszel fogyókúrázom, azóta sokkal tovább sikerül megőrizni az egészséges testsúlyomat. Igyekszem rendszeresen enni, inkább többször kicsit, és figyelek arra, hogy este ne egyek semmi hizlalót. A lisztet és a cukrot nagyon megfontolom, helyette zöldségeket és gyümölcsöt fogyasztok. Arra is odafigyelek, hogy mozogjak, legalább fél órát legyek kint a friss levegőn, ez nagyon jót tesz a közérzetemnek. Arról nem is beszélve, hogy 35 év felett sokkal nehezebben indulnak el lefelé a felszedett kilók, mint előtte

– meséli Ildikó, aki sosem volt igazán kövér, mindössze 10 kilóval billent el általában a szerinte normális és komfortos testsúlyától. Mióta odafigyel az étrendjére, azóta sikerül 60 kiló alatt maradnia, és már nem kell aggódnia azon, hogy vajon belefér-e a tavalyi ruháiba.

János súlya messze meghaladta az egészséges határt, közel 50 kiló felesleg halmozódott fel rajta az évek alatt. A fogyókúrái rendszeresen becsődöltek, mert sem ideje, sem türelme nem volt kivárni, amíg elindult volna nála a tartós fogyás. 45 évesen nagy lépésre szánta el magát szilveszterkor, fogadalmat tett, és orvoshoz fordult.

Gyomorgyűrűt kaptam, amivel tényleg fogyni kezdtem, és ma már újra úgy nézek ki, ahogyan mindig is szerettem volna. A nagy fogyás után életmódot váltottam, és így tartósan sikerül megőriznem a 85 kilós álomsúlyt. Előtte 130 kiló voltam, alig tudtam mozogni, már a lépcsőn felmenni is komoly nehézségeket okozott. Arról nem is beszélve, hogy utáltam belenézni a tükörbe. Sajnos, nem volt elég elszánás bennem, hogy magamtól lefogyjak, de nagyon örülök, hogy a műtéttel sikerült. Most azt látom a tükörben, amit mindig is szerettem volna: egy vidám, mosolygós pasit, aki egy kicsit sem kövér!

Ha valaki éveken, évtizedeken át felhalmozódott súlytöbbletet szeretne néhány hét alatt ledolgozni, borítékolható a csalódás. Dr. Takáts Alajos gasztroenterológus, az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke óva int a drasztikus diétáktól. Kevesebbet enni olyan lemondás, ami önfegyelmet kíván, de csak az a diéta lehet sikeres, amely során jól érzi magát az ember, amelyet nem gyötrelemként él meg nap mint nap, hanem szerves részévé tud válni a mindennapoknak.

„A diéta megelőzhet betegségeket: a kisebb súlyterhelés jót tesz a szívnek, az ízületeknek. A testzsír arányának csökkenése kedvezően hat az anyagcserére, a hormonrendszerre, csökkenti a szervezetben előforduló krónikus gyulladásokat, a daganatos betegségek kockázatát is mérsékli. A diéta megoldást hozhat emésztési panaszokra is: az ételintolerancia által kiváltott, akár évek óta fennálló tünetek is gyógyszer nélkül elmúlhatnak, csupán a megfelelő alapanyagok kiiktatásával”  mondja Takáts Alajos.

A főorvos ugyanakkor arra int, hogy a diéta nem egyenlő a koplalással.

„Reális célokat és fogyási ütemet kell kitűzni, az önként vállalt éhezés hosszú távon nem fenntartható, hiányállapot, legyengülés, betegség kialakulása is lehet a következménye. Diétát nem szabad reklámok, újságcikkek alapján választani, kiváltképpen, ha valakinek vannak társbetegségei. A fogyókúrás csodatabletták is hordozhatnak kockázatokat, különösen, ha valaki mellette rendszeres gyógyszerszedő. Optimális az lenne, ha a jelentős fogyást tervezők egy dietetikussal folytatott személyes konzultáción tudnák meghatározni a céljaikat, egyúttal megtervezni az oda vezető utat is. A dietetikusok nagyon sokat tudnak segíteni abban is, hogy mivel pótolhatók úgy egyes alapanyagok és ételek, hogy az étkezés a diéta alatt is élmény maradhasson. Egy szakember külső támogatása segíthet a mélypontokon is átlendülni, hosszú távon kitartani az elhatározás mellett” – fogalmaz az Ételintolerancia és Ételallergia Társaság elnöke.

Megosztás Facebookon