Egészség

Szamárköhögéssel fertőződött meg két Budapesten született csecsemő

A két gyerek egy fővárosi magánklinikán jött világra, egyikük valószínűleg az édesanyjától kapta el a betegséget.

Két Budapesten született csecsemőn is szamárköhögés betegséget diagnosztizáltak – értesült az Index. A két gyerek egy magánklinikán született, egyikük október 9-én, a másik december 4-én.

Születésük után pár nappal mindketten egészségesen hagyták el az intézményt, de néhány hét múlva szamárköhögéssel kerültek kórházba.

A magánklinika az Indexnek azt válaszolta, hogy az egyik gyerek valószínűleg az édesanyjától kapta el a betegséget okozó baktériumot. Közölték, a tisztifőorvosi hivatal nem írt elő különleges intézkedéseket a megbetegedések miatt, és azok nem a klinika mulasztása miatt történtek.

A szamárköhögés lappangási ideje 7-10 nap. Eleinte nem súlyosak a tünetei, de később fullasztó köhögési rohamok jelentkeznek. Különösen veszélyeztetettek az újszülöttek.

A betegség ellen van védőoltás-sorozat, amelyet 6-8 hetes korban kezdenek el és 2 éves korig négyszer ismételnek. Az immunitás azonban nem jelent teljes védelmet, a kamaszok és a felnőttek elkaphatják a betegséget, bár náluk ez többnyire enyhe lefolyású.

Magyarországon 2008-ban 33 új esetet jegyeztek fel, haláleset nem történt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top