Egészség

Újra szabad az út a halálos vírusok előállítása előtt

Eltörölték azt a törvényt, ami eddig tiltotta a halálos vírusok előállítását az Egyesült Államokban.

Három évvel ezelőtt hoztak szövetségi törvényt az Egyesült Államokban arról, ami megtiltotta a halálos vírusok előállítását. Kedd óta ismét lehet vírusokat úgy manipulálni, hogy azok akár az emberre is veszélyesek legyenek. Minden egyes ilyen jellegű kísérletre egy szakmai bizottságnak kell rábólintania.

A kutatók örülnek, mert így könnyebben megérthetik a vírusok működését, de a közvélemény inkább attól tart, hogy egy világjárványt okozó vírust szabadítanak rá a tudósok az emberiségre.

Éppen ezért a kísérleteket kizárólag a legjobban védett laborokban, nagy körültekintés mellett lehet csak végrehajtani, célja pedig valamilyen közegészségügyi probléma megoldására, például egy oltóanyag kifejlesztésére kell, hogy legyen.

A szövetségi kormány 2014-ben tiltotta be a halálos vírusok előállítását célzó kísérleteket, pont akkor, amikor a kutatók a Közel-keleti légúti koronavírus (MERS) és a Súlyos Akut Légzőszervi Szindrómát okozó SARS-koronavírus veszélyesebb verziójának előállításán dolgoztak – írja a nuus.hu.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top