Egészség

Mit szólnál, ha lenne egy hatodik ujjad? Most már ez is lehetséges!

Barkácsoláshoz, pincérkedéshez, de akár egy baráti kártyapartihoz is jól jönne, ha nem öt, hanem hat ujj lenne a kezünkön. Egy kreatív egyetemi hallgató jóvoltából már ez is megvalósulhat.

Danielle Clode a londoni Royal College of Art hallgatója, aki kutatási projektje részeként 3D-nyomtatóval hozta létre a különleges protézist. A szóhasználat nem véletlen, Clode ugyanis a protézis szó eredetének is utánanézett, az pedig eredetileg azt jelenti: „valami kiegészítéseként”, ma azonban gyakorlatilag a művégtagokat jelöljük vele. A diák ezen a percepción szeretett volna változtatni.

„Egy protézis kiterjeszti a testet, de nem egyszerűen egy termékről van szó, hanem egy olyan valamiről, ami félúton helyezkedik el egy tárgy és a testünk között” – mondta a Mashable-nek adott nyilatkozatában. „A társadalmi normáink között létrejött a tökéletes test esztétikája, ez azonban fejlődik, változik.”

A hatodik ujjnak két ízülete van, amelyekhez egy csuklópánt csatlakozik, ez rejti a mozgatáshoz szükséges motorokat. A mozgást a felhasználó a lábával idézi elő, egészen pontosan két nyomásérzékelővel, amelyeket a cipőjében helyez el. Ha a szenzort megnyomjuk az egyik lábujjunkkal, a kezünkre erősített hatodik ujj behajlik, míg egy másik lábujjunkkal újra kinyújthatjuk.

A fenti videón is jól látható, hogy az extra ujj segítségével sok hétköznapi tevékenység jóval könnyebbé válik: több poharat bírunk el, de könnyebben kifacsarhatunk egy citromot, sőt a sok lappal játszott kártyajátékoknál is segítségünkre lehet az elsőre bizarrnak tűnő eszköz.

Clode fejlesztése egyelőre csak prototípusként létezik, azonban a közeli jövőben várható, hogy további hasonló eszközök jöhetnek majd létre. Az idei SIGGRAPH-konferencián például bemutatták a MetaLimbs nevű fejlesztést, amely valójában egy extra kart jelent, amellyel ajtókat nyithatunk vagy még egy szatyrot hazacipelhetünk a bevásárlásból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top