Egészség

Felírta a nevét a műtőssapkájára, ezzel ment életeket az ausztrál orvos

Dr. Rob Hackett álmában se gondolta volna, hogy ötletét az egész világon átveszik majd. Pedig ez történt, és ez bizony életeket ment. Nézd meg, miért!

Dr. Rob Hackett Sydney-ben dolgozik altatóorvosként, és amikor először döntött úgy, hogy felírja a nevét a műtőben használatos sapkájára, még nem tudta, hogy ezzel örökre megváltoztatja a sebészek életét. Pedig így történt. Rob a Daily Mail című brit bulvárlapnak elmondta, az ötletet egy olyan operáció adta, ahol, miközben épp a beteg életéért küzdöttek, senkitől sem tudott kesztyűt kérni.

„Teljesen normális, hogy ha 4-5 kórházban vannak műtéteid egyszerre, nem tudod megjegyezni mindenkinek a nevét. Ez az esetek többségében csak rendkívül kellemetlen, ám vannak olyan pillanatok, mikor valakinek az élete múlik rajta” – magyarázza az altatóorvos, akinek kezdeményezése néhány hét alatt több száz követőt szerzett.

Múlt pénteken egy olyan beteg műtétjén vettem részt, akinek leállt a szíve. A műtőben rajtam kívül még vagy 20-an voltak, és mikor kesztyűt szerettem volna kérni egyiküktől, nem tudtam. Mindez azért, mert nem tudtam a nevüket, így joggal hihették azt, hogy nem tőlük, hanem egy másik segítőtől kérek segítséget.

A doktor szerint a műtőssapkán lévő nevek nemcsak a megszólítást, de az azonosítást is megkönnyítik. „Ha ott vannak a nevek és a beosztások, senki nem keveri többen össze a leendő orvosokat a képzett kollégákkal, így olyasmire sem kérik meg őket, amihez nincs megfelelő képzettségük.”

Hackett ötlete egyébként villámgyorsan terjed az orvosok körében. Eddig a pillanatig ausztrál, brit, amerikai, dél-amerikai és európai orvosok csatlakoztak hozzá, amit büszkén mutatnak a Twitterre feltöltött fotókkal. Íme, néhány:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top