Egészség

Már népbetegségnek számít a fogágybetegség Magyarországon

Rengetegen szenvednek fogágybetegségtől, a magyar lakosság 80-85 százaléka. Genetikai okok és elégtelen szájhigiénia miatt lehet.

Rossz híreket hozott Tián Tamás, a Szegedi Tudományegyetem oktatója a fogágybetegségekkel kapcsolatban. Magyarországon ugyanis ez már népbetegségnek tekinthető, miután a lakosság 80-85 százalékának vannak problémák a szájában.

A fogínygyulladás két fő típusra osztható, a gyakoribb a főként középkorú embereket érintő úgynevezett krónikus fogágybetegség, illetve a fiatalokat érintő, sokkal ritkább, de gyorsabb csontritkulással járó betegség.
  

  
Az agresszív fogágybetegséget elsősorban genetikai okokra vezetik vissza, míg a krónikus fajtát a nem megfelelő szájhigiéniára és az immunrendszer rossz reakciójára egy adott baktériumra – tette hozzá.
    
Az M1 aktuális csatornának megszólaló szakember figyelmeztetett, minden ilyen betegség első tünete az ínyvérzés, de előfordulhat, hogy a fogak eldőlnek, később, előrehaladott kórnál meg is lazulhatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top