Egészség

Sertéspestissel fertőzött húst akartak behozni Ukrajnából

A hatóság egy elkobzott húsmintában mutatta ki az igen ellenálló vírust. A fertőzés veszélye miatt tilos az unión kívülről húst behozni az országba.

Afrikai sertéspestis vírusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy Ukrajnából származó, a záhonyi határállomáson elkobzott sertéshúsmintában – közölte a Nébih.

Az afrikai sertéspestis (ASP) vírusa igen ellenálló, húsban, nem hőkezelt húskészítményben hónapokig, fagyasztott húsban akár évekig fertőzőképes. Emiatt a fertőzött állatokból nyert és illegálisan Magyarországra behozott termékek jelentős kockázatot jelentenek a vírus hazai megjelenése szempontjából.

Ukrajnából és minden Európai Unión kívüli országból húst és húskészítményt még személyes fogyasztásra is tilos behozni. A hatóságok mégis rendszeresen találnak ilyen termékeket a poggyászellenőrzés során. 2017-ben eddig 7040 kg, személyes poggyászból származó élelmiszert koboztak el a szakemberek.

Az ASP a házi sertés és a vaddisznó vírusos betegsége. Az Európai Unió területén először 2014-ben, Litvániában mutatták ki. Kárpátalján, a magyar határ közelében 2016 decemberében jelentették első alkalommal az ukrán hatóságok a betegség előfordulását. 2017 júniusában Csehországban vaddisznókban, júliusban pedig Romániában, Szatmárnémetiben egy háztáji gazdaságban állapították meg a betegséget.

Az afrikai sertéspestis egyrészt a fertőzött vaddisznóállományok érintkezésével terjed, másrészt a a fertőzött állatokból származó hús és húskészítmények illegális forgalmával. Míg a vaddisznóállományokban a természetes terjedés évi 20-50 km, addig az emberi tevékenység révén rövid idő alatt igen nagy távolságokra eljuthat a vírus.

A hatóság szerint az, hogy sikerül-e megakadályozni a betegség behurcolását Magyarországra, nagyban függ az állattartói, sőt a fogyasztói jogszabálykövető magatartástól is. Ezért azt kérik, hogy a járványügyi kockázat miatt a magyar állattartók is tartsák be az állat-egészségügyi jogszabályokat. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top