Egészség

„Nem fogják az orvosokat helyettesíteni az emelt kompetenciájú ápolók”

Tegnap megjelent cikkünkre nemcsak rengeteg olvasói komment érkezett, hanem az orvosok közül is sokan reagáltak.

A szegedi Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály osztályvezetője, dr. Pető Zoltán pedig privát üzenetben kérte, hogy elmondhassa a véleményét, mert ő egy kicsit másként látja a dolgokat, mint a név nélkül nyilatkozó aneszteziológus kollégája.

„Én dolgoztam Angliában, az arab világban is, és azt tapasztaltam, hogy az emelt kompetenciájú ápolók rengeteg feladatot le tudnak venni az orvos válláról. Magyarországon az emberek nem egészségügyi ellátásért mennek, hanem orvoshoz, ezért itthon először a hozzáálláson kell változtatni. Amerikában 50 éve vannak emelt kompetenciájú ápolók, akik igenis nagyon hasznosak. Például nem kell minden beteg papírját az orvosnak megnéznie, nem kell kötöznie, a kórházban fekvő betegek állapotromlását is folyamatosan tudják figyelni – ezzel az intenzív osztályos felvételt is meg lehet előzni –, de más igen komoly feladatot is el tudnak végezni. Szerintem ez egy remek dolog, nagyon várom, hogy nálunk is legyenek ilyen kollégák a kórházban. 2017-ben Pécsett, Nyíregyházán és Szegeden indult ilyen képzés, és valóban másfél év alatt kapnak pluszjogosultságokat az eleve is egészségügyi főiskolát végzettek, hat szakirányban.

Tévedés lenne azonban azt hinni, hogy ők az orvosokat helyettesítik majd, egyszerűen ellátnak majd olyan feladatokat, amiket eddig az orvosok voltak kénytelenek. Személy szerint én nem látom reálisnak, hogy műtéteknél altatást végezzenek, hiszen az aneszteziológus team ma egy orvosból és egy asszisztensből áll, ezt nem szabad megváltoztatni, mert ők ketten fontos és veszélyes munkát végeznek, hiba lenne orvos nélkül altatni. Én úgy tudom, hogy ezt nem is tervezik. És akkor el is jutottunk a lényeghez, vagyis ahhoz, hogy azért ilyen lényeges változtatások előtt időben ki kellene kérni kötelezően a szakma véleményét, az új intézkedéseket pedig pontról pontra ismertetni kellene az orvostársadalommal, akkor nem lehetne, nem lenne félreértés.

Egyébként minden kolléga munkakörét az adott kórház igazgatója határozza meg, és nem hiszem, hogy bárki helyettesíteni akarna a műtőben egy aneszteziológust egy emelt kompetenciájú ápolóval. Hangsúlyoznám, hogy a képzés jó ötlet, óriási erőforrásokat szabadít majd fel, ha kijönnek a padból ezek a kollégák. Nem mellesleg: nem tömegképzésről van szó, Szegeden nagyjából 25 ember, országos szinten pedig a szakirányokon összesen úgy 130 munkatárs végez majd az első évfolyamon, vagyis nagyon kevesen lesznek. Gondoljanak csak arra a hatalmas papírmunka-mennyiségre, amit ma egy orvosnak el kell végeznie, viszont ebben is segíthetne a magasan képzett ápoló. Egyébként, úgy általánosságban azt gondolom, hogy semmit sem lehet egy teljes szakma ellenállása mellett bevezetni, mert abból nem születhet jó, ezt mindig figyelembe kell vennie a döntéshozónak. És még egyszer kiemelném, hogy a műtéteknél az altatást továbbra sem bíznám másra, csakis az aneszteziológus szakorvosra és az asszisztensére” – mondta el az NLCafénak dr. Pető Zoltán egyetemi docens, aneszteziológus.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top