Egészség

Újraéleszthető-e az a beteg, akinek a mellkasára azt tetoválták, hogy „Nem újraélesztendő”?

Komoly fejtörést okozott a floridai orvosoknak az az idős betegük, aki eszméletlen állapotban került kórházba, a mellkasán a „Nem újraélesztendő” felirattal.

Amikor az eszméletlen, idős páciens megérkezett a floridai kórházba, a sürgősségi orvosi team jó pár percig nem tudta, mit csináljon vele: az idős férfi mellkasára ugyanis az volt tetoválva, hogy „Nem újraélesztendő”. És ez még nem minden! A férfi mellkasán a felirat alatt ott volt az aláírása, a nemet ráadásul többször is aláhúzta a tetoválás készítője.

Mielőtt az orvosok megkezdték volna az idős beteg újraélesztését, előtte konzultáltak a kórház etikai ügyekkel foglalkozó csapatával. Arra jutottak, mivel a betegnek nincsenek jelen a hozzátartozói, akik megerősíthetnék a mellkasára tetovált akaratát, figyelmen kívül hagyják a feliratot, és újraélesztik a beteget.

újraélesztés, etika

Kép forrása: NEJM/University of Miami

„Úgy döntöttünk, nem vesszük figyelembe a feliratot. Nem akartunk úgy meghozni egy ilyen visszafordíthatatlan döntést, hogy közben bizonytalanok vagyunk, a beteg vajon tényleg ezt akarta-e” – magyarázta New England Journal of Medicine lapjain az orvosi team egyik tagja.

A terjedelmes cikkből kiderül az is, hogy röviddel az újraélesztése után a 70-es éveiben járó páciens személyazonosságára is fény derült: kiderült, hogy évek óta súlyos POCD-ben szenved, cukorbeteg, és szívritmuszavara van. A kartonjában az is szerepelt, hogy nem szeretne újraélesztést, még akkor sem, ha leromló állapota ezt kívánná.

Ennek tükrében, mikor néhány órával később a beteg állapota ismét romlani kezdett, az orvosok már nem próbálták újraéleszteni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top