Egészség

Bármi történik: a nő örök! (X)

Tudtad, hogy a menopauza általában 45-55 éves korban kezdődik?1 A női szervezetben bekövetkező hormonális változásokat – egyéntől függően – számos testi és lelki tünet kísérheti. Ezen a téren is fontos szerepet játszik a genetika. Kérdezd meg édesanyádtól, nála mikor kezdődött, hogyan zajlott és meddig tartott a változó kor, mert örökölheted ezt a mintát.


Beszélgess róla a barátnőiddel, ők hogyan viselik a változást, a hőhullámokat, az érzelmi hullámvasutat, az alvászavarokat, és ki mit tesz ellenük.

Tudod, hogy ebben az életszakaszban lelassul az anyagcsere? Ha szeretnéd elkerülni az elhízást, egyél több zöldséget, gyümölcsöt, így több vitamin, ásványi anyag, közöttük a csontritkulás megelőzéséhez szükséges kalcium és D-vitamin kerül a szervezetedbe.1 A réteges öltözködés megoldást jelenthet a hőhullámok ügyes kezelésében. Ideje abbahagyni a dohányzást, gondolj a szívedre! Legyen napi program a rendszeres testmozgás, lehetőleg a szabad levegőn! Ha edzésben vagy, megőrizheted optimális testsúlyodat, fiatalos mozgékonyságodat, az izmaid és a bőröd rugalmasságát. A mozgás lelkedet is rendbe teszi: elűzi a stresszt, jó kedvre hangol.

Ha nehezebben alszol el, délután már ne igyál kávét vagy erős teát. Átsegíthet a nehéz időszakon a kiegyensúlyozott, boldog párkapcsolat, a felszabadult szex. Gondolj arra, hogy a klimax következményeként elmarad a menstruációd, és már nem gond a fogamzásgátlás. Ha fájdalmassá vált az együttlét, erre is többféle megoldás elérhető. Az ösztrogénhiány miatt elvékonyodik, szárazabbá, érzékenyebbé válik a hüvelyhám, hüvelyviszketés és fertőzések léphetnek fel.1 Tudtad, hogy a vizelettartási nehézség és a visszatérő húgyhólyaggyulladás is összefügghet az ösztrogénhiánnyal?2  
De ami hiányzik, az pótolható! A női nemi hormonok csoportjába tartozó ösztriol tartalmú hüvelykrém enyhíti ezeket a klimax utáni tüneteket, kérdezd orvosod az Ovestin krémről.2

Hivatkozások:

1. Practice Bulletin Management of Menopausal Symptoms; The American College of Obstetricians and
Gynecologists Vol. 123, No. 1, January 2014
2. Ovestin krém alkalmazási előírat.2016.10.27.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top