Egészség

Így egyél a jó látásért!

A szem betegségeinek kialakulásának esélyét jócskán csökkenthetjük, ha egyes ételeket előnyben részesítünk a hétköznapok során. Megnéztük, melyek is azok a vitaminok, vagy éppen konkrét ételek, amelyek fogyasztásával sokat tehetünk a látásunkért.

Mára már sok forrásból kapjuk az információt, hogy a különféle antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok segítségével befolyásolhatjuk a látásunkat, javíthatunk a szem sötéthez való alkalmazkodási képességén, és nem csak felvértezhetjük szervezetünket, erősíthetjük szemünket, de megelőzhetünk akár olyan betegségeket is, mint a makuladegeneráció vagy a hályogok. Elég csupán néhány a szemnek fontosabb vitamint, plusz béta-karotint, cinket, flavonoidokat, szelént, luteint és zeaxantint beiktatnunk az étrendünkbe, és máris sokat tettünk a jobb látásért.
De nézzük is leginkább, mire és miért kell fókuszálnunk?

Béta-karotin

Fontos A-vitamin-forrás, ami különösen jó hatással van a jó látásra és a nyálkahártyák egészségére. a A-béta-karotin cinkkel és E-, illetve C-vitaminnal kombinálva lassítja az időskori makuladegeneráció kialakulását is.

Miben található?

A sárgarépában, a spenótban, a leveles kelben, az édesburgonyában.

Flavonoidok

A falvonoidok hatásukat antioxidánsokkal együtt (A-, C-, E-vitamin) képesek kifejteni, sokponton, elősegítik a makula egészségét, de a hályogok kialakulásának esélyét is mérsékelik.

Fotó: Thinkstock

Miben található?

A tea, a citrusfélék, a vörös bor, az áfonya, a cseresznye, a hüvelyes termények és a szójatermékek egyaránt kiváló flavonoidforrások.

Lutein és zeaxantin

A hályogok ellen szintén kihagyhatatlan fegyver a lutein és zeaxantin.

Miben található?

A spenótban, a kelkáposztában, a karalábéban, a leveles kelben és a cukkiniben is.

Omega-3-zsírsavak

Remek segítség a szemszárazság ellen és a makula egészségét is segíti!

Miben található?

Hideg tengeri halakban, a mandulában, a dióban is megtalálhatók.

Szelén

A C- és E-vitaminnal együtt a komolyabb szemfenék-meszesedés tüneteit csökkenti.

Miben található?

A tenger gyümölcseiben és a barna rizsben.

„Szemerősítő” vitaminok forrása

A-vitamin: Állati eredetű fehérjék, így tojás, tej, csirke- és marhamáj és a sárgarépa.
C-vitamin: Csipkebogyó, a kivi, a homoktövis, a brokkoli, a gránátalma és a citrusfélék.
E-vitamin: Mandula, mogyoró, napraforgómag.
D-vitamin: A napfény az elsődleges forrása, de az olajos halakban is megtalálható.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top