Egészség

Gyerekek kerültek kórházba Miskolcon, mert rosszul keverte ki a kúpot a gyógyszerész

Összecserélt két hatóanyagot.

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt bejelentést tett a rendőrségnek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), miután kiderült, hogy egy gyógyszerész egy adag kúp készítése közben valószínűsíthetően felcserélt két gyógyszerhatóanyagot. A vizsgálat jelenleg is tart, a gyógyszertár működési engedélyét az ellenőrzés lezárásáig felfüggesztette az OGYÉI.

Gyógyszertár (fotó: MTI / Soós Lajos)

Gyógyszertár (fotó: MTI / Soós Lajos)

A hiba egy miskolci gyógyszertárban történt. A laborvizsgálatok és az adatok elemzése alapján azonnali intézkedést rendelt el az országos tiszti főgyógyszerész, többek között az elkészített, de még fel nem használt gyógyszereket visszagyűjtette az összes érintett betegtől és a gyógyszertárból. A valószínűsíthető gyógyszerhatóanyag-csere miatt a kúp olyan tüneteket okozott, amelyek miatt több gyerek kórházi ellátásra szorult. Az OGYÉI saját hatáskörében eljárva kivizsgálta az ügyet, értesítette a társhatóságokat, és bejelentést tett az illetékes rendőri szerv felé. Az érintett gyógyszertár a hatóság munkatársaival mindvégig együttműködött, az érintett gyógyszerész a felelősségét elismerte.

Az OGYÉI információi szerint a gyerekeket hazaengedték a kórházból, nem szenvedtek maradandó egészségkárosodást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top