Egészség

5 hasznos tipp, hogy megóvd a szemed egészségét a hétköznapokban

Az élet látást, az egészséges szemeket sokan hajlamosak vagyunk magától értetődő dolognak venni. Néhány egyszerű lépéssel meglepően sokat tehetünk azért, hogy a szemeinket a lehető legtovább jó állapotban tartsuk!

1. Együnk okosan!

A szemünk egészségében egészen komolyan közrejátszik az is, hogy mi kerül a tányérunkra. A jól megválasztott, tápláló, vitamindús fogásokkal szépen támogathatjuk a látószerveinket is. Ügyeljünk arra, hogy az elfogyasztott fogások alapanyagaiban kiemelt helyen szerepeljenek az omega-3 zsírsavak, a lutein, a cink, valamint a C- és E-vitaminok. Mindezek ugyanis segíthetnek az életkorral kapcsolatos látásproblémák, köztük a szürke hályog kialakulásának kivédését. Ezeket fogyasszuk: gyümölcslevek, narancs és egyéb citrusfélék, tojás, diófélék, bab, zöld leveles zöldségek, úgy, mint a spenót, a kelkáposzta, de ehetünk kagylót, lazacot, tonhalat és más olajos halakat is.

Fotó: Thinkstock

2. Ne dohányozzunk! 

Amennyiben dohányzunk, akkor nem csak a számos egyéb kockázat miatt, a szemünk védelme érdekében is érdemes leszoknunk. A füstölés ugyanis okozhat kötőhártya-gyulladást, szemvörösödést, irritációt, szürke hályogot, látóideg-sérülést, sőt, akár vakságot is. Ha már több sikertelen próbálkozáson túl is vagyunk, se adjuk fel. Próbáljuk meg újra, és újra, akár orvosi segítséggel is. Minél több alkalommal próbálunk ugyanis leszokni, annál nagyobb az esély, hogy sikerül.

3. Viseljünk napszemüveget!

Egy megfelelő napszemüveg, látásmentő is lehet. Kizárólag olyan napszemüveggel védjük a szemünk látását, amelyek 99 % és 100 % UVA és UVB sugárblokkolást biztosít. Ha biztosra akarunk menni, jöhetnek a körbefutó, szélesebb védelmet adó, és a polarizált lencsék is.

4. Viseljünk biztonsági szemüveg, amennyiben indokolt!

A veszélyes munkahelyi közegben természetes, és kötelező a védőszemüveg viselete, de ha felújításról, vagy egyéb, a szemünkre veszélyes baleset esélyével járó tevékenységről van szó, akkor érdemes bevetnünk egy hasonló, a szemünket védő darabot. Ugyanez igaz a sportok, mint a jégkorong, a racquet, vagy squash esetén is, ahol egy váratlan ütés akár szemkárosodáshoz is vezethet.  

5. Pihentessük a szemünket a számítógépezés közben!

A szem hosszan tartó megerőltetése és a monitor hosszas bámulás számos problémát okozhat. Homályos látást, a látás romlását, száraz szemérzetet, fejfájást, nyak, hát és váll fájdalmat. Fontos, hogy mindig biztosak legyünk benne, hogy a szemüvegünk lencséje, vagy a kontaktlencsénk a megfelelő dioptriás. A monitorunkat állítsuk be úgy, hogy a szemünk a tetejével egy vonalban legyen, és vigyázzunk, hogy ne süssön a nap szemből a szemünkbe… 20 percenként iktassunk be egy kis szemtornát, hosszan kifele elnézve egy pontot, 20 másodpercig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top