Egészség

Antal Emese: „A biodolgokból sem lehet akármennyit megetetni a gyerekkel”

Ha azt szeretnéd, hogy a gyereked egyen reggelit, akkor bizony neked is le kell ülnöd vele reggelizni. Az egészséges táplálkozásra csakis példamutatással lehet rávenni a gyerekeket Antal Emese dietetikus, szociológus szerint.

„Példát kell mutatni, és be kell vonni a gyereket az ételvásárlásba, -készítésbe, csak így lehet egészséges táplálkozásra nevelni” – mondja Antal Emese, dietetikus, szociológus, a TÉT Platformszakmai vezetője az NLCafénak. „A lényeg tényleg az, hogy a gyerek abban nőjön fel, lássa, hogy a szülei is egészségesen táplálkoznak, és akkor neki könnyebb dolga lesz. Amikor elérkezik a hároméves kor már a gyerekünk a táplálkozás szempontjából is egyenrangú családtagként foglal helyet az asztalnál. Nincs több bébiétel, pépesített püré, ő is azt eszi, amit a többiek. És a legtöbb családban ilyenkor kezdődnek a problémák” – teszi hozzá Emese. 

„Ha te közben teszel-veszel, sietsz, miközben a gyereket arra kéred, hogy reggelizzen, azzal nem mutatsz neki jó példát. Igenis le kell ülni együtt reggelizni, el kell vinni a piacra, be kell vonni a folyamatokba” – folytatja a szakértő. Már egészen kicsi korban meg tud pucolni egy tojást, akár gyúrhat tésztát, a lényeg, hogy megismerkedjen az élelmiszerekkel. „Nyilván sokkal hosszabb ideig fog tartani a vásárlás, és a főzés utáni pakolás is, de valamit valamiért, így minőségi időt tölthetünk a gyerekeinkkel” – mondja Antal Emese.

Antal Emese, dietetikus,szociológus

Antal Emese dietetikus, szociológus

Minden azon múlik, hogy a szülő mit ad, és hogyan adja oda az ételeket a gyerekének. „Például, ha a paradicsomot, paprikát mindig megsózva adom oda, a gyereknek az lesz a természetes, pedig inkább a natúr ízekre kellene szoktatni őket. Alapvetően igyon vizet, egyen natúr joghurtot. Persze adhatok neki cukros teát is, de legyen mérték, nem mindegy, mennyi cukor van abban a teában. Illetve ihat gyümölcslevelet is a gyerek, de ne az legyen az alap, hanem a víz. És arra is megtaníthatjuk, hogy a desszert is belefér néha, de csak akkor, ha megette előtte az ebédet, nem pedig ebéd vagy vacsora helyett.”

„Néha kaphat reggelire kakaós csigát – teszi hozzá Emese, aki szerint a mértéken van a hangsúly. – Ha reggelire kakaós csigát kapott, akkor már nem kell több édességgel tömni aznap.”

Tévhitek

  • Ha bioételt adok a gyereknek, bármennyit megehet.

Sajnos ez nem igaz. Ha mértéktelenül adunk a gyereknek ételt, csak azért, mert az bio, akkor kiszoríthat mást a gyerek táplálkozásából, 

  • Csak az édesség számít cukornak.

Sajnos ott vannak a rejtett cukrok, például mondjuk a konzervekben, különféle szószokban, levesekben. Ezekkel is számolni kell, ha a napi cukorfogyasztást szeretnénk szabályozni. Olvasd el mindig az élelmiszer címkéjét!

  • A pizza és a tészta egészségtelen, úgy, ahogy van.

Ez nem igaz a dietetikus szerint.  Fontos, hogy miből készült, mit teszünk rá. Egy megfelelő alapanyagokból előállított pizza is lehet egészséges, és a mértéket is is tartsd be!

  • Az UHT tej egészségtelen.

 Sok anyuka, apuka azt gondolja, hogy az UHT tejben tartósítószer van, pedig ez nem igaz. Csak magas hőmérsékleten hevítik, majd gyorsan lehűtik.

  • A gyorsfagyasztott dolgok nem egészségesek.

A boltban megvásárolt  friss zöldséget jól meg kell nézni, hogy mennyire friss, mennyit állt mondjuk egy pincében, vagy bárhol, mennyit veszített a vitaminjaiból. A gyorsfagyasztott termékekben sokszor több a vitamin, mint a zöldségespultnál megvett élelmiszerekben. Arra kell csak vigyázni, hogy ne úgy olvasszuk ki, hogy forró vízbe rakjuk, akkor egyből oda a vitamin, hanem nagyon lassan olvasszuk ki, tegyük át egy nappal korábban a sima hűtőbe.

  • A friss/házi élelmiszereknél nincs jobb.

Sokszor sajnos a friss, házi élelmiszerek nagyobb egészségügyi kockázatokat rejtenek, gondoljatok a frissen fejt tejre, nem lehet tudni, milyen baktériumok lehetnek benne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top