Egészség

Oltasd be magad, mert durva influenzajárvány jön!

A tavalyinál súlyosabb influenzajárványra kell számítani az idén Európában, ezért a szakemberek mindenkinek azt javasolják, hogy oltassa be magát – mondta az Egyesített Szent István és Szent László Kórház infektológus főorvosa az M1-nek.

Dr. Szlávik János felhívta a figyelmet arra, hogy minden évben változik az influenzavírus, új törzsek alakulnak ki, és elkerülhetetlen, hogy az idén 137 ezer embert megfertőzött ausztrál vírustörzs elérje Magyarországot is.

Szlávik szerint a már hozzáférhető oltóanyag védelmet nyújt a déli féltekén kialakult törzs ellen is. Bár ez nem jelent százszázalékos védelmet, de aki beoltatja magát, biztos lehet abban, hogy ha meg is fertőződik, a betegsége nem lesz súlyos lefolyású.

A főorvos elmondta: Magyarországon még mindig alacsony, 20-25 százalékos az átoltottság, miközben a kívánatos szint legalább 40 százalékos lenne. A jelenlegi légúti megbetegedéseket még nem az influenza okozza, mivel az általában december végén jelenik meg. Vagyis még mindenki időben beoltathatja magát, mivel a védettség kialakulásához mintegy két hét szükséges – mondta az infektológus. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top