Egészség

30 másodperc alatt elűzi a stresszt a vibráló karkötő

Legalábbis a fejlesztők ígérete szerint. Az okosórára emlékeztető kütyü a nap végén segít ellazulni a fárasztó munka után.

A TouchPoints nevű cég idén augusztusban dobta piacra a stresszoldó csuklópántokat, amelyekbe olyan apró motorokat szereltek, amelyek például a mobiltelefonok rezgő jelzéseit lehetővé teszik. A stresszoldáshoz egy-egy pántot kell a csuklónkra erősíteni, majd bekapcsolni a több fokozatban állítható vibrációt. A cég alapítója szerint ez segít leküzdeni a stresszt.

„Stresszhelyzetben beindul a testünkben a »harcolj vagy menekülj« reakció, amely készenléti állapotot idéz elő” – mondta a Mashable-nek nyilatkozva Vicki Mayo, a TouchPoints alapítója. „A karkötők a kétoldali stimuláció segítségével módosítják ezt a folyamatot.”

A rendkívül tudományosan hangzó Bilateral Alternating Stimulation Tactile (BLAST) módszert több kutatásban is megvizsgálták, ezek alapján pedig valóban kijelenthető, hogy a rezgetéses megoldás tényleg csökkenti a megfigyelt alanyok stressz-szintjét.

Mayo szerint a felhasználó a csuklópántok üzembe helyezését követően a stresszel összefüggésben álló érzetek – gyomorfájás, mellkasi fájdalom, izommerevség – enyhülését fogja érzékelni, majd néhány másodperccel később aktiválódik az az agyterület, amely a kellemes emlékek tárolásáért és az ellazult állapotért felelős.

A csuklópántot párban árulják, az alapmodell, amelyen három fokozatban állítható a rezgés, 119 dollárba, vagyis kb. valamivel több mint 31 000 forintba kerül, a menőbb, hatsebességes verzióért ennek több mint dupláját, 240 dollárt kell kifizetni, igaz, ezt már az okostelefonunkról is vezérelhetjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top