Egészség

Romlik a hallásod? Ezt tedd!

Van, hogy a családtagok szembesülnek azzal, hogy valakinek segítség kell, máskor maga az érintett figyel fel arra, hogy bizony valami nincs rendben a hallásával. A lényeg, hogy minél hamarabb szakértő kezekbe kerüljünk.

 

A legtöbben talán nem is tudják, hogy a hallásukkal gondok vannak. A halláscsökkenés sok esetben észrevétlenül jön elő, és lappangva veszi át az uralmat, ezért is nagyon fontos, hogy a szakemberek rendszeresen ellenőrizzék a hallás minőségét. Annak csökkenése ugyanis nemcsak hosszú távon veszélyes az egészségünkre, hanem a hétköznapjainkat is befolyásolja – mégpedig úgy, hogy magunk sem tudjuk, mi történik velünk, de elveszítjük a komfortérzetünket, és romlik az életminőségünk.

A legtöbbekben csak néhány év elteltével merül fel a gondolat, hogy a hallásuk kapcsán lehetnek problémák. Van, hogy a családtagok veszik észre, hogy gondok adódtak, de a barátok is figyelmeztethetnek arra, hogy érdemes felkeresnünk egy specialistát. Akik úgy érzik, hogy nem biztosak abban, hogy ugyanúgy hallanak, mint korábban, azok feltétlenül forduljanak szakemberhez, mert számít, hogy a hallásveszteséget milyen stádiumban fedezik fel. Ez azért lehetséges, mert a hallás olyan agyi tevékenység, ami annál jobban működik, minél többet használjuk. Amennyiben alkalmazkodunk a halláscsökkenéshez, nagyon sok időbe telik az optimális állapot megteremtése még orvosi segítséggel is. Ezért sem mindegy, mikor derül fény a problémákra.

Vannak speciális szaküzletek, ahol ingyenesen végeznek el olyan teszteteket, amelyekből kiderül, milyen a hallásunk. Ha halláscsökkenést diagnosztizálnak nálunk, akkor sem szabad megijedni, hiszen a lényeg az, hogy már a megfelelő kezekbe kerültünk. Ha egy szaküzletet keresünk fel, az ott dolgozó audiológus teszteli a fülünket. A procedúra nagyon egyszerű, nyugodtan vessük alá magunkat bármikor. Egy hangszigetelt szobában fejhallgató segítségével állapítják meg, hogy minden rendben van-e. A hangerő és a frekvencia változtatásával, mély és magas hangok cserélgetésével mérik a hallóképességet. Ha van hallásveszteség, azt jelzik a műszerek. Ha ez a helyzet, további vizsgálatokra is sor kerülhet – mindezt a hallás visszaszerzésének érdekében.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top