nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Minividámparkká változtatták az ijesztő orvosi gépeket

Minividámparkká változtatták az ijesztő orvosi gépeket

Közel 30 kórházban ötletes módon érték el, hogy az orvoshoz érkező gyerekek ne ijesztő tortúraként, hanem izgalmas kalandként lássák a vizsgálatokat.
NLCafé
f Ajánlom

Egy nagy amerikai cég ipari formatervezők segítségével 27 gyerekkórházban alakította át a különböző képalkotó vizsgálatokhoz szükséges eszközöket, hogy megkönnyítsék a kis páciensek életét.

Egyikük, Doug Dietz ismerte fel, hogy az MRI- és CT-vizsgálatok, bár nem járnak fájdalommal, sokszor félelmetesek lehetnek a gyerekek számára, hiszen egy furcsa, nagy gépbe kell befeküdniük, ahol szűk a hely, ráadásul mindenféle furcsa zúgó-kattogó zajt is hallanak. Dietz egy MRI-re váró kislány félelmét látva jött rá, hogy ezen lehetne változtatni.

„Épp megterveztem egy hagyományos MR-gépet – mesélte Dietz TED-előadása során –, amikor szemtanúja voltam, ahogy egy fiatal család megérkezett a vizsgálatra. Ahogy közeledtek, akkor láttam, hogy a kislány csendben sírt, az apukája pedig azt mondta neki, hogy most kell nagyon bátornak lennie.”

Ahogy beléptek a vizsgálóba, Dietz az ő szemükön keresztül ismét megnézte az általa tervezett orvosi eszközt, amelyen akkor még nem szerepeltek a vidám színes festések.

A gyerekek a vizsgáló falára festett mese szereplőivé változhatnak (Fotó: GE Healthcare)

„Az egész olyan volt, mint egy bézs színű bűnügyi helyszín, mivel tele volt kis sárga figyelmeztetésekkel, hogy a szülők hova álljanak  – magyarázta a formatervező szakember. – Az egész szoba kicsit sötét, a pislákoló neonfényeknek köszönhetően pedig a gép maga úgy néz ki, mint egy hatalmas tégla, egy lyukkal az oldalán. Ráadásul ez a gép szörnyű hangokat adott ki, a kislány teljesen meg volt rémülve. A szülei pedig nem tudták, hogy mit mondjanak neki.”

Az űrhajós vizsgálóban az MR-gép maga az űrhajó (Fotó: GE Healthcare)

Dietz ezután munkatársával, Eric Kemperrel dugta össze a fejét, hogy megoldást találjanak erre a problémára. A nyerő ötlet pedig az lett, hogy az ijesztő gépek köré izgalmas kalandokat bemutató rajzos történeteket kerekítsenek. Készült olyan design, amely űrhajós utazásra hívja a kicsiket, de van kincses sziget kalózokkal, dzsungel különféle állatokkal és erdei tábor tábortűzzel. A gépeket működtető technikusokból néhány mondat segítségével túravezetők lettek, a főszerepet pedig természetesen a gyerekek játsszák.

Így már nem félelmetes kínzógépről, hanem menő űrhajóról van szó! (Fotó: GE Healthcare)

„A gyerekeket úgy kellett lefeszegetni a szüleik lábáról, és általában végigsírták a vizsgálatot” – mondta Kathleen Kapsin, a Chilren’s Hospital of Pittsburgh radiológiai osztályának vezetője. „Most már maguktól jönnek be, és nagyon izgatottak.”

De van olyan kórház például, ahol kalózkapitányként indulhatnak kalandra a kis páciensek (Fotó: GE Healthcare)

A szuperül dizájnolt gépeket elnézve ezt nem is csodáljuk.

Megosztás Facebookon