nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Ezt csinálja a világ egyetlen menstruációtanára

Ezt csinálja a világ egyetlen menstruációtanára

Szerinte nagyon sok nő nincs teljesen tisztában azzal, hogy működik a teste.
NLCafé
f Ajánlom

A spanyol Erika Irusta valószínű a világ egyetlen menstruációtanára, ő legalábbis így nevezi magát. A lenti videóban meséli el spanyolul (angol felirattal), hogy milyen dolgok történtek az életében, ami miatt kitalálta, hogy a ismeretterjesztésbe kezd a menstruációról. Erika őszintén mesél arról, hogy az anyja az ő születése után elvesztette a méhét, később, már fiatal nőként átélt egy spontán vetélést. A legmegdöbbentőbb tapasztalat az volt a számára, amikor 24 évesen a nőgyógyász elmondta neki, hogy nem termékeny a hónap minden napján, csupán csak pár napon át. Úgy érezte, hogy becsapták, nem értette, hogy akkor miért kell egész hónapban fogamzásgátlót szednie. (Mondjuk Magyarországon, legalábbis a ’90-es években, nagyjából a hetedikes, nyolcadikos biológia órán volt a menstruációs ciklusról szó, de szerintem most is.)

A lényeg hogy Erika ekkor érezte, hogy nagyon sokat nem tud a saját ciklusáról, ekkor tanárként dolgozott, és elvégzett egy dúla tanfolyamot. A dúlasága közben pedig nagyon sok nővel beszélgetett, akik hasonló dolgokat éltek át korábban, mint ő. Végül egy barátja tette fel neki a kérdést: miért nem kutat a menstruáció témájában?

Végül Erika könyvet írt, előadásokat tart, még egy iskolát is alapított, ahol elmagyarázza, hogyan működik a női ciklus, és állítása szerint már több mint 20 országban 4000 nőt ért el az ismeretterjesztésével.

Megosztás Facebookon