Egészség

Rosszul lettek, mert glutént tartalmazott a gluténmentesként árult zabpehelyliszt

Az egyik nagy áruházlánc gluténmentesként árult zabpehelylisztjéről kiderült, hogy glutént is tartalmazott. Az egyik vásárló derítette ezt ki, miután gluténérzékenyként többször rosszul lett az adott élelmiszertől. A Nébih vizsgálódik.

Többször rosszul lett egy vásárló az egyik áruházlánc gluténmentesnek mondott zabpehelylisztjétől, ebből pedig a gluténérzékeny vevő arra a következtetésre jutott, hogy talán mégis tartalmaz glutént a liszt. Laboratóriumban bevizsgáltatta a maradékot, és sejtése beigazolódott. 

Az ügyben a Nébih vizsgálatott kezdeményezett, a Tényeknek az érintett áruházlánc azt mondta, hogy  a terméket levették a polcokról és elkezdik a vizsgálatát. Amennyiben kiderül, hogy glutént tartalmaz a liszt, visszahívják a megvásároltakat is.

A glutén az arra érzékenyek számára méreg, nagyon komoly rosszulléteket okozhat. A kezeletlen gluténérzékenység hosszútávon pedig akár rákot is okozhat. A cöliákiára, vagyis a gluténérzékenységre az egyetlen jelenleg ismert gyógymód az élethosszig tartó gluténmentes táplálkozás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top