Egészség

Jó hírt hoztak a sörkedvelőknek a tudósok

A folyékony kenyér sokak kedvenc szomjoltója, a gasztronómiai élvezetek mellett azonban most egy újabb pozitívum derült ki a népszerű alkoholos italról.

Valószínűleg a világ legmetálabb című újságja lehet a The Journal of Pain című szakfolyóirat, amelyben még tavaly decemberben jelent meg egy 18 kísérletből álló kutatássorozat értékelése.

Az összesen 404 résztvevővel lebonyolított kísérletek során az alanyok egyik fele „rendes”, a másik fele alkoholmentes sört kapott. Miután elfogyasztották az italokat, a fájdalomküszöbüket tesztelték – az nem derül ki, hogy milyen módon, de annyira nem is szeretnénk tudni.

A kutatók mindenesetre arra a megállapításra jutottak, hogy az alkohol bevitele jelentős fájdalomcsillapító hatással bír. A hatás akkor a legintenzívebb, amikor a vér alkoholszintje eléri a 0,08-as értéket. Ez több országban egyébként az autóvezetést kizáró, törvényileg meghatározott érték. Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, ami azt jelenti, hogy ennél kisebb érték sem engedélyezett vezetés közben.

A kutatásban részt vevő tudósok arra is rámutattak, hogy a fenti hatás lehet az oka, ha krónikus fájdalmaktól szenvedők körében megnő az alkoholfogyasztás mértéke. Arra is rámutattak, hogy bár a sör fájdalomcsillapító hatása kedvező lehet, az egyéb negatív hatások miatt nem biztos, hogy érdemes a folyékony kenyérre cserélni a bevált gyógyszereket. Mint annyi minden másban, itt is a mértékletesség a kulcs.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top