Egészség

A szexuális életedről is faggathat a háziorvos

November végén országosan is elérhető lesz az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (eeszt). A rendszerbe azonban érzékeny adatok is bekerülhetnek, a háziorvos pedig intim kérdéseket is feltehet a pácienseknek.

Szexuális szokásainkat, környezetünk minőségét, jövőképünket és szociális érzékenységünket is rögzíthetik háziorvosaink jövő júliustól egy újonnan elfogadott jogszabály alapján. A kormányzat szerint erre azért van szükség, hogy pontos képet alkothassanak a lakosság egészségi állapotáról.

A Blikk cikke szerint a kérdőívek többek közt olyan kérdéseket tartalmaznak majd, mint: Ébredés után mennyi idő múlva szívja el az első cigarettáját? Alkalmaz-e valamilyen fogamzásgátló módszert? Egyetért-e az állítással, hogy „sosem fognak úgy alakulni a dolgok, ahogy én akarom”? De a családi helyzetre, a káros, illetve a szexuális szokásokra is kíváncsiak lesznek, például, hogy milyen rendszeresen szexelünk és kivel.

A lapnak nyilatkozó háziorvos szerint minderre azért van szükség, mert az adatok alapján hamarabb fény derülhet egy betegségre, és korábban tudják vizsgálatra küldeni a pácienst. Egy neurotikus nő tüneteinek hátterében például a a kiegyensúlyozatlan szexuális élet is állhat, a probléma azonban gyógyszeres kezelés nélkül is orvosolható.

Ha a kérdések kényelmetlenek is, az adatgyűjtés igazán akkor válhat aggályossá, ha ezek az érzékeny adatok bekerülnek az online adatbázisba. Bár nem jogellenes, a beteg hozzájárulása szükséges, a személyesebb kérdésekre pedig külön fel kell hívni a figyelmet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top