Egészség

A háziorvosod azt is tudni fogja, hogy mikor kelsz, és hogy a nagyinak mije fájt

Az eddiginél jóval részletesebb egészségügyi adatgyűjtésre kötelezi a háziorvosokat egy minap megjelent jogszabály. Jövő nyártól a páciensek elektronikus törzskartonjában az is benne lesz, hogy a rokonoknak milyen betegségeik vannak, de életmódbeli információkat is rögzíthetnek.

Az úgynevezett elektronikus törzskartonon nemcsak a beteg minden adata szerepel majd, de a rokonok betegségei is, és a Népszava azt írja, hogy a jövő nyártól használatos e-űrlapon az orvosi kérdések mellett egy szociológiai, életmódbeli kérdéssor is lesz. Ez kitér majd a páciens munkaviszonyára, az életmódra (dohányzási, alkoholfogyasztási, étkezési szokások), hogy mennyire látja sötétnek a jövőjét, vagy hogy milyen korán kel reggel. Bár a nem direkt egészségügyi adatokkal kapcsolatban elvileg megtagadható a válaszadás, de ezt a lehetőséget csak a kérdéssor végén kínálja fel az űrlap.

MTI Fotó: Balázs Attila

Ez elvileg azért kell, hogy pontos képet lehessen alkotni a lakosság egészségügyi állapotáról, és hogy ki lehessen számolni a valódi egészségügyi ellátási szükségletek költségeit, de adatvédelmi szempontból aggályos lehet a rendelkezés. Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő a lapnak azt mondta, hogy kötelező lenne a betegeknek előzetes adatvédelmi tájékoztatást kapniuk arról, hogy hova kerülnek az adataik. A háziorvosoknak ugyanis azt névvel, tarszámmal továbbítaniuk kellene. Ma még a törvény úgy szól, hogy az egészségügyi adatok szolgáltatása a beteg részéről önkéntes, és a páciensek azt is megtilthatják, hogy a törzskartonra kerülő adataik automatikusan bekerüljenek az e-egészségügyi portál e-profiljába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top