Egészség

Veled utazik a baci a metrón

Hamarosan rajtunk az influenzaszezon, a betegségek, járványok terjedésében nagy szerep jut a különböző tömegközlekedési eszközöknek. Néhány alapvető szabály betartásával jó eséllyel elkerülhetjük, hogy megfertőződjünk.

Igaz, hogy a tömegközlekedés az egyik legjobb alternatíva a távolságok olcsó és hatékony leküzdéséhez, de fontos tudnunk azt is, hogy nem csak mi, emberek utazunk a járműveken. Baktériumok, vírusok és paraziták is igénybe veszik őket – figyelmeztet a Földgömb című szaklap.

A „tömegközlekedő” kórokozók származása – forrás: afoldgomb.hu

A tömegközlekedési eszközökön főként légúti fertőzések kórokozóit (influenzavírus, parainfluenzavírus, rhinovírus) és székleteredetű kórokozókat (szalmonellák, norovírusok) lehet a leggyakrabban begyűjteni, a leginkább fertőzött felületek közé az ülések, kapaszkodók és a leszállásjelző gombok tartoznak. Mégsem kell lemondani a tömegközlekedés használatáról.

 A fő szabály, hogy

  • beteg utas mellé nem ülünk le,
  • nem eszünk a járművön, és otthon sem, amíg kezet nem mostunk,
  • járművön utazva nem nyúlunk a szemünkbe, orrunkba, szánkba,
  • tömegközlekedés használata után alaposan kezet mosunk, és alkoholos kézfertőtlenítőt használunk,
  • abban a ruhában, amelyben tömegközlekedtünk, nem heveredünk le az ágyra.
  • +1: influenza elleni védőoltás

A portál szerint nem várhatjuk el, hogy a járművezető minden megállóban fertőtlenítse a járművet, mert még ha fertőtlenítené is, elég három megálló, hogy annak nyoma se maradjon. Főleg rajtunk, az utazóközönségen múlik, hogy mennyi kórokozót potyautaztatunk magunk mellett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top