Egészség

Félmilliós fizetéssel és ingyen szállással csábítják külföldre a magyar idősgondozókat

Legalább kétszer annyit lehet keresni Ausztriában, Németországban vagy Nagy-Britanniában, mint itthon, és folyamatos a szakemberek iránti kereslet. Azért külföldön sincs kolbászból a kerítés.

Nem kell sokáig keresgélnie az interneten annak, aki egészségügyi végzettséggel külföldön szeretne munkát vállalni: pillanatok alatt több száz álláshirdetést találhat, ráadásul az itthoni fizetés többszöröséért. Hatalmas a kereslet, így a magyar szakképzett ápolók válogathatnak is.

Rugalmas munkaidő, határozatlan idejű munkaszerződés közvetlen a munkaadóval, munkáltatói egészségügyi és nyugdíjgondoskodás, legalább 30 nap szabadság és minimum havi nettó 1500 eurós, vagyis közel félmilliós fizetés – írja a Pénzcentrum.

Nagy-Britanniában még többet lehet keresni. Az oxfordi székhelyű Oxford Aunts Care idősek otthonában például 8 hétre 4928 fontot, vagyis több, mint 1,7 millió forintot fizetnek, és a szállás mellé teljes ellátást is biztosítanak. Igaz, a legtöbb munkához legalább középszintű nyelvtudás és szakirányú végzettség kell, és a jogosítvány is sok helyen elvárás.

Az 1500 euró körüli fizetés ellenére azonban külföldön sem mindig mesések a körülmények. Előfordul, hogy nincs tisztálkodási lehetőség, vagy nincs rendes ágya a gondozónak, de az sem ritka, hogy emelgetni kell a betegeket, éjszaka is segíteni kell nekik, esetleg a házimunka is a gondozóra hárul.

Ám ha nem is elsőre találja meg valaki az ideális munkát, több a lehetőség, folyamatosan keresik a szakembereket. Nagyságrendileg ugyanis kétszer annyit lehet keresni, mint itthon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top