Egészség

A fogtömések végét jelentheti egy új kezelési módszer

Egy, az Alzheimer-kórral küzdők számára kifejlesztett szer segítségével teljesen átalakulhatnak a fogászati kezelések.

A King’s College London kutatói fedezték fel, hogy a fogak belsejében található, ereket és idegeket tartalmazó fogbélben lévő őssejtek regenerálásához tökéletes a Tideglusib nevű szer, amelyről korábban klinikai vizsgálatok mutatták ki, hogy alkalmas lehet az alzheimeres betegek tüneteinek enyhítésére.

A fogbél könnyen elfertőződhet, ha a fogzománc megsérül – lásd még: lyukas fogak –, sőt akár fájdalmas gyulladást is okozhat. Ezt megelőzendő, szervezetünk egy vékony zománcréteget (dentint) képez, hogy védje a fogbelet, de ez a módszer csak nagyon apró sérülések esetén működik.

A fogorvosok jelenleg az ismert tömőanyagokkal – amalgám, kalcium- vagy szilícium-alapú tömések – kezelik a lyukas fogakat, azonban ennek eredményeként a fogak szerkezete sohasem lehet már olyan, mint korábban volt.

Ha a módszer beválik, elfelejthetjük a fogfúrást-fogtömést (Fotó: Tumblr)

Ha a módszer beválik, elfelejthetjük a fogfúrást-fogtömést (Fotó: Tumblr)

A King’s College London fogászati kutatóintézetének szakértői ma publikálták azt a tanulmányt, amelyben bebizonyították, hogy lehetséges újraindítani a fogbélben található őssejteket, és ezzel új dentinréteget létrehozni, akár a nagyobb lyukakban is. Röviden, ez annyit jelenthet, hogy a jövőben a lyukas fogakat tömés helyett úgy gyógyíthatják, hogy egyszerűen újranövesztik a hiányzó részeket.

Ennek több előnye is van, például a tömések nem fertőződnek el, és nem is tudnak kiesni, így azok cseréje is feleslegesé válhat. Ez már csak azért is örvendetes, mert ha egy tömés kiesik, a fogorvos csak a korábbinál nagyobb lyukat képezve tudja kezelni a fogat, hogy kiküszöbölje a fertőzés kockázatát.

A kutatók a Tideglusib nevű szer egyik molekulájával tudták újraindítani az őssejtek működését. Ezt a szert korábbi klinikai vizsgálatokban Alzheimer-kórban szenvedő betegek kezelésére használták.

Egészen pontosan biológiailag lebomló kollagénből készült szivacsszerű csomókkal kezelik a fogat, amelyeket előzőleg a glikogén szintáz kináz (GSK-3) nevű enzimmel itattak át. A kezelés eredménye az, hogy a szivacs lassan lebomlik, helyét pedig új dentin veszi át, amely teljesen és természetesen javítja ki a fog hibáját. A kollagénszivacsok már most is elérhetőek, klinikai alkalmazásuk a legtöbb helyen megoldott, ettől a kutatók azt remélik, hogy felgyorsíthatja az új módszer elterjedését.

A fogtömések végét jelentheti egy új kezelési módszer

„A módszer egyszerűségének köszönhetően ideális megoldás lehet a nagyobb lyukak természetes kezelésére, mégpedig úgy, hogy közben védi a fogbelet és helyreállítja a fogzománcot – mondta Paul Sharpe professzor, a kutatás vezetője. – Ráadásul, az ehhez használt szer már átesett a klinikai vizsgálatokon, ami megteremti annak a lehetőségét, hogy a módszer gyorsan elterjedjen a fogászati gyakorlatban.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top