Egészség

„Miben mérik ezek az életemet?” – novembertől korlátozzák a rákbetegek gyógyszerválasztását

A szakember szerint nem sokat tehetnek a tiltakozáson kívül, a betegek isszák meg a tervezett spórolás levét. Ugyanis csak a legolcsóbb gyógyszert finanszírozza az államkassza a daganatos betegek egy részének novembertől. Pedig lenne más megoldás, csak meg kellene hallgatni az orvosok véleményét is.

Orvosszakmai érvekkel nem védhető az onkológiai terápiák tervezett egységesítése. Dr. Pajkos Gábor a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) elnöke szerint a személyre szabott orvoslás lényege éppen az, hogy a daganatos beteg számára választunk gyógyszert, s nem központilag kijelölt gyógyszerhez rendeljük hozzá a rákbetegeket.

„Velünk nem egyeztettek a döntéshozók, és attól tartok, hogy a tiltakozáson kívül semmit sem tehetünk a tervezett korlátozás ellen.

El sem tudom képzelni, hogy a jövő hónaptól milyen módon választunk majd gyógyszert a betegeinknek, ha csak a legolcsóbbak közül dönthetünk.

A rákgyógyításban használt, eddig finanszírozott gyógyszerek egy része ezentúl nem lesz választható a terápiaindításkor. Ezek nem teljesen azonos készítmények, még akkor sem, ha azonos hatástani csoportba tartoznak. Minden betegnek az adott daganatát kell kezelni, és a betegnek a betegségére leginkább ható gyógyszert kellene felírnunk. Az egészségbiztosító azt ígéri, hogy a folyamatban lévő kezeléseknél maradhatnak az eddig támogatott gyógyszerek, és nem kell kifizetni az árkülönbözetet, de mi lesz a többi beteggel? Mi értjük, hogy a biztosítónak a világ minden pontján az a törekvése, hogy minél több beteg juthasson hozzá a gyógyszerekhez, és a költséghatékonyság is érthető szempont a gyógyításban, de a jelenlegi megoldás biztosan nem jó” – magyarázza az NLCafénak dr. Pajkos Gábor.

Dr. Pajkos Gábor, a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság elnöke (Forrás: mkot.hu)

A vaklicit, amely során egy betegcsoportnál a legolcsóbb készítményt preferálja a társadalombiztosító, jól működhet a lejárt szabadalmi védettségű gyógyszerek esetében, melyek hasonló szerkezetű, hatású és mellékhatású gyógyszerek. Azonban az innovatív onkológiai gyógyszerek daganatbiológiai támadáspontú célzott kezelések vagy immunterápiás szerek, amelyeknek még azonos támadáspont esetén is eltérő a szerkezetük, hatásmechanizmusuk, tehát egymással nem felcserélhetők. Ha két, azonos betegségtípusban és stádiumban lévő rákbeteg csak azért kapja ugyanazt a gyógyszert, mert az a legolcsóbb, a megtakarítás csak látszólagos, mivel ez adott betegnél az eredményesség rovására mehet.

A leginkább költséghatékony terápia a hatásos terápia.

Külföldön is küzdenek hasonló problémákkal, Amerikában például egészen másfelé mozdult a biztosító, ott ugyanis egy olyan tesztet végeznek el a daganatos beteg kezelése előtt, ami pontosan megmutatja, hogy milyen gyógyszer fog hatni arra a daganattípusra. Magyarul: az orvos nem tévedhet, a leghatásosabb készítmény írja fel a betegnek, és ez a legfontosabb. Ez a multigénes teszt egy jól felszerelt laborban rutinszerűen elvégezhető vizsgálat, mégsem vezették még be nálunk kötelezően. „Úgy vélem, hogy ezen az oldalon kéne erősítenünk” – mondta dr. Pajkos Gábor.

De mi lesz a teendő a jövő hónaptól, ha például olyan gyógyszer kell majd egy betegnek, amit nem támogat a biztosító? A válasz: kérvényezni kell majd az adott gyógyszer támogatását, és reménykedni abban, hátha sikerül. Mert nem mindig sikerül.

„Miben mérik ezek az életemet?”

Egy háromgyerekes, 37 éves nő éppen ezt tette, hogy finanszírozzák a kezelését, ugyanis emlőrákban szenved. Kezelőorvosa megnevezte a gyógyszert, amely szerinte a lehető legjobb lehet a kezeléshez, de elutasították a finanszírozási kérelmet.

„Nem nagy dolog, mindennap megtörténik sok ezer emberrel, gondolom, ami velem, hogy az OEP visszautasítja a gyógyszertámogatásra benyújtott kérelmet. Az orvosom szerint ez az új gyógyszer pont az én mellrákomra pont kurva jó lenne, nem olyan régen törzskönyvezték, nagy volt az öröm orvosi berkekben, mert hát ez nagy előrelépés, hejehuja, ez a szer pont odaüt a mellráknak, pont annak a fajtának, ami nekem van. Segít túlélni, mert ugye itt emberek élete forog kockán. Esetemben egy 37 éves háromgyerekes anya élete, aki egyedül tartja el azt a három gyereket, mert akkora nagy hős. Persze nem az OEP a hibás, amiért én elváltam, de hát na, akkor is, valamiért azt hittem, ez a háromgyerekes lét is számít valamit abban, hogy mennyit ér az életem az államnak.

Az OEP szerint azonban »nincs magas szintű evidencia arra vonatkozóan, hogy a készítménynek van hozzáadott értéke a teljes túléléshez«. Meg azt is írták, hogy »nem bizonyított, hogy az ügyfél betegségére kért kezelés költséghatékony«.

Most nem is tudom, sírjak vagy nevessek. Nem költséghatékony. Miben mérik ezek az életemet?

Nekik számok vagyunk meg csak egy papír, amit hétfő délután, kávé előtt alá kell írni, de már kiabál a Gizike, hogy siessé’ má’, ezért hirtelen rá kell pecsételni, hogy elutasítva. Az OEP mércéjével mérve az életem lófaszt sem ér, mondjuk ki bátran. Meg azoknak az élete, akiknek elutasítják a kérelmeit. Nincs elég áttétem ahhoz, hogy megítéljék a csodagyógyszert, teljesen igazuk van, várjuk meg, míg csont-, tüdő-, lábujjkörömáttétem is lesz, az az egy szál hónalji nyirokcsomó mit számít. Ja, hát igen, bele lehet halni, ez van, kérem. A hatalom és az új gyógyszer – amiről ódákat zengenek az orvosok – az ő kezükben van. Döntenek életről, halálról egy tollvonással.”

Daganatos sejtek mikroszkóp alatt (Fotó: Gettyimages)

Nem a betegen spórolnak – állítja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

Tavaly tízezer ilyen kérelmet bíráltak el, ez a szám 2017-ben várhatóan tizenkétezerre emelkedik majd. Ebből következik, hogy a gyógyszerfejlesztés párhuzamosan zajlik egyes cégeknél, ennek köszönhetően egy-egy terápiában több hasonló készítmény jelenik meg.

„A világon sehol nincs elegendő forrás arra, hogy valamennyi terápiát biztosítani lehessen olyan betegek részére is, akiknél nem garantálható a maximális hatékonyság. Annak érdekében, hogy valamennyi beteg a számára legjobb terápiát megkaphassa, különböző költségkontroll-technikákat alkalmaznak mindenütt. Ezen intézkedések alapját kivétel nélkül mindig a szakmai protokollok és a törzskönyvi dokumentáció képezi” – hangsúlyozza az alapkezelő.

Az Egészségbiztosító szerint szó sincs arról, hogy a már kezelt betegektől elvennék a bevált gyógyszereiket, hogy azokat olcsóbbakkal váltsák ki. A szóban forgó tételes elszámolású gyógyszerek közé jellemzően a magas kezelési költségű készítmények tartoznak, amelyeknél fontos, hogy a gyógyszer felhasználását, a kezelések eredményét  nyomon lehessen követni. Ez ugyanis lehetőséget ad a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK) arra, hogy megvizsgálja az egyes készítmények „való életben mért hatékonyságát”. Így – folytatta magyarázatában az alapkezelő – összehasonlíthatóvá válnak olyan termékek is, amelyek nem azonos hatóanyagot tartalmaznak, de azonos betegcsoport részére utalják ki őket. A gyógyszerfejlesztések eredményeképp különösen az onkológia és az onko-hematológia területén több tucat készítmény jelent meg a gyógyszerellátásban, ezekre néhány héten belül megjelenik a betegigény egyedi méltányossági kérelmek formájában a NEAK-nál – írta meg a Magyar Hírlap.

Elfogadhatatlan, ami történik

Egy daganatos megbetegedés nemcsak hatalmas lelki terhet ró a családokra, a betegekre, de rengeteg fizetnivalóval is jár. Akár hónapokra is kieshet a beteg a munkából, és nagyon nem könnyű megélnie ebben a helyzetben, támogatás nélküli gyógyszerekre pedig nem is gondolhat. A Gyógyulj Velünk Egyesület tiltakozik az ellen, hogy a tüdőrákos, vastagbélrákos, prosztatarákos és bőrrákos betegeken kezdjék a spórolást.

Gyógyszergyártás egy hazai gyárban (Fotó: MTI)

„Korábban szakmai alapon már döntöttek arról, melyik rákellenes gyógyszereket kaphatják meg a magyar rákbetegek, most viszont az állam megvonná a támogatást a rákgyógyszerek egy részétől, ezzel rontva az érintett daganatos betegek életkilátásait. A jövőben a tüdőrákos, a vastagbélrákos, a prosztatarákos és a melanoma bőrdaganatos betegek egy része számára nem az orvos választhatná ki, melyik terápia lenne a legelőnyösebb, hanem a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) árverseny alapján jelölné ki a gyógyszert, amivel meg kell kezdeni a kezelést.

Elfogadhatatlan, hogy ezentúl ne az orvosok döntsenek szakmai alapon, ahogyan eddig! Elfogadhatatlan, hogy a beteg ne szólhasson bele abba, hogy a súlyos mellékhatások közül melyik terápia nehézségeit képes elviselni! Elfogadhatatlan és érthetetlen, ami történik

– mondta Kalotay Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

„A társadalombiztosítás az elmúlt években elérhetővé tette a hazai rákbetegeknek az érintett kezeléseket, hiszen meggyőződtek az adott rákgyógyszerek hasznosságáról, költséghatékonyságáról, most mégis el akarják venni ezek egy részét. Ezerféle módon spórolhatna az állam, nem fogadjuk el, hogy a rák gyógyítási esélyeinek rontása legyen a módszer! Nem szeretnénk, ha íróasztal mellől döntenének arról, hogy az életminőségünket és a gyógyulásunkat milyen készítmény szolgálja jobban, maradjon ez az orvosok dolga” – hangsúlyozta az egyesület elnöke, aki maga is átesett már egy daganatos betegségen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top