Egészség

Egy költöztető vagy egy fuvarozó is többet keres a betegszállítónál

Kitálalt egy alkalmazott, aki már évtizedek óta egy betegszállítással foglalkozó privát cégnél dolgozik. A Hvg.hu forrása azt állítja, hogy borzasztóan alacsony a betegszállítók keresete, akik ezért az első adandó alkalommal elmennek bútorokat szállítani vagy egy fuvarozó céghez dolgozni sokkal jobb pénzért.

A Hvg.hu azután keresett fel egy szakmabelit, hogy nemrég óriási botrányt generált, hogy egy trombózisveszélyes beteggel az autóban mentek ételt és cigit venni egy közpénzből fizetett privát betegszállító alkalmazottai.

A neve elhallgatását kérő forrás azt mondta: arra nincs mentség, hogy az AMS Mentőszolgálat éjjel fél kettő és három óra közöttt szállított át egy idős beteget a Szent János Kórházból egy dél-pesti kórházba úgy, hogy a trombózisveszély miatt kizárólag fekve, hordágyon szállítható asszonynak magának kellett beszállnia az autóba. Az érintett betegszállítók utána is szabálytalanul, végig ülve vitték a nőt, és még meg is álltak ételt és cigit venni, majd végül Jahn Ferenc Kórházban otthagyták a folyosón.

Ugyanakkor a forrás szerint arra talán van magyarázat, hogy miért úszhatta meg a két érintett betegszállító egy figyelmeztetéssel a dolgot, miért nem bocsátották el őket a teljes szakmában felháborodást keltett ügyük miatt. „Mert ha kirúgás lenne a vége, akkor könnyen előfordulhat, hogy másnap nincs, aki elinduljon az autóval” – mondta.

Betegszállítás 2012-ben Mélykúton.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Ezzel az évtizedek óta egy betegszállítással foglalkozó privát cégnél dolgozó nyilatkozó a lapnak arra utalt, hogy rémesen rosszul keresnek az alkalmazottak a betegszállításban. Minimálbérért vagy maximum havi bruttó 200 ezer forintért dolgoznak és végeznek felelősségteljes munkát, „miközben egy Tesco-kiszállító nettóban keres ennyit, és nem kell egész nap beteg embereket emelgetnie”. Szerinte ma egy betegszállító Magyarországon az első adandó alkalommal áttér a bútorszállításra, vagy más fuvarozócégben vállal munkát, annyira kevés a kereste.

A forrás szerint volt már panasz például amiatt is, hogy a betegszállító dohányzott az autóban, de szerinte túl sokat nem lehet várni az alulfizetett, jobb híján ezt vállaló alkalmazottaktól. „A betegszállítók, a sofőr és a kísérő is általában mindössze egy OKJ-s tanfolyamot végez el, ha komolyabb egészségügyi probléma adódik, nem is tudnák megoldani. Ezért, ha tényleg súlyos trombózisveszély volt, akkor ezt a beteget nem is betegszállítóknak kellett volna vinniük, hanem a mentőknek, ezt hívják őrzött szállításnak” – vetette fel. 

A trombózisos beteg családja az Emmihez fordult

A Hvg.hu kitér arra is, hogy a botrányos esetet követően az AMS Mentőszolgálat még csak bocsánatot sem kért az idős nőtől. A család egyeztetett egy büntetőjogban jártas jogásszal, aki szerint akár a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés is megvalósulhatott. A család aztán Mészáros Jánoshoz, az Emmi egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkárához fordult, de megkeresésükre a tárca még nem reagált. A lappal viszont a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő közölte: hogy a panaszt majd csak azután vizsgálhatják, hogy „adott szolgáltatások finanszírozása megtörtént”, vagyis a cégnek kifizették a botrányos teljesítés díját. Ez novemberben várható, vagyis még csak ezt követően láthat neki a minisztérium területileg illetékes szervezeti egysége az ügy orvosszakmai ellenőrzésének.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top