Egészség

„Idiótának nevezett az orvos, amiért nem mentem abortuszra”

A 32 éves ausztrál nő a várandóssága elején tudta meg, hogy kisfia Down-szindrómával fejlődik. Sose gondolta volna, hogy ez a hír ilyen reakciókat vált majd ki a környezetéből.

Mikor a férjemmel tervezni kezdtük a második babánkat, szóba került köztünk a Down-szindróma is. Hogy mit csinálunk, ha esetleg beteg lesz a babánk” – kezdte megdöbbentő történetét Sarah Maroun, egy ausztrál kismama, aki október végére várja második gyermekét.

A férjemmel abban maradtunk, hogy abortuszról szó sem lehet” – mesélte Sarah, majd hozzátette, talán ezért sem rázta meg a hír, mikor a terhessége második harmadában közölték velük, hogy a születendő babájuk Down-szindrómával fejlődik. „Persze az orvosom azonnal felajánlotta az abortuszt, és biztosra vette azt is, hogy élni fogok a lehetőséggel. De nem így lett.

Sarah azt mondja, innentől kezdve minden orvosi időpont kész trauma volt. „Minden alkalommal győzködnöm kellett az orvost, hogy nem, nem szeretném elvetetni a babámat, igen, tudom mivel jár a Down-szindróma, és nem, nem vagyok se őrült, se mártír.” Sarah a news.com.au ausztrál hírportálnak elárulta azt is, orvosa egyik alkalommal szó szerint idiótának nevezte őt, amiért nem kért az abortuszból.

A legdöbbenetesebb mégis az volt, mikor azt vágta a fejemhez, hogy csak azért szülöm meg a mongolizmusban szenvedő babámat, mert az állam pénzén akarok élősködni. Azt hittem, rosszul hallok, elvégre ez a kifejezés már évtizedekkel ezelőtt is elavultnak számított, ráadásul borzasztó bántó is.

Sarah sosem ment vissza az orvosához, és mint mondja, végre egy olyan orvos végzi a terhesgondozását, aki nem tartja őt ufónak csak azért, mert a Down-szindrómával együtt is vállalja, sőt, szereti a babáját. „Csatlakoztam egy olyan csoporthoz, ahol downos gyerekeket nevelő szülők osztanak meg történeteket arról, mi mindenre képes a gyermekük. Mióta tag vagyok, egy szemernyi kétségem sincs afelől, hogy jó döntést hoztunk.”

Olvass még többet a Down-szindrómáról az NLCafé oldalán: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top