Egészség

Megnövekedett a radioaktivitás Európa felett

Egész Európa felett megnövekedett a radioaktív sugárzás a napokban, amit először német és osztrák meteorológiai állomások vettek észre. A mérések Magyarországon is kimutatták a béta-sugárzó 106-os ruténium jelenlétét.

Kismértékben emelkedett a radioaktív sugárzás mértéke Európa felett: megnövekedett ruténium egyik izotópjának, a 106Ru-nak a mennyisége. A szennyezés miatt alapvetően nem kell aggódni, annyira kis mértékű a koncentrációja a levegőben, hogy nem jelent semmiféle veszélyt az egészségre – írja az Index a szennyezésről.

Szakemberek szerint valahonnan az Urál-hegység déli vidékeinek irányából származik az izotóp, az első észlelések óta azonban megszűnt az anyag utánpótlása, azaz egyszeri szennyezésről lehetett szó.

A magyarországi mérések szerint két nagyságrenddel volt nagyobb a nálunk mért ruténium-106 mennyisége, mint az ugyanabban az időben Franciaországban mért mennyiség, amiből nyilvánvalóan arra lehet következtetni, hogy hozzánk a csóva vastagabb része jutott, mivel közelebb vagyunk a feltételezett forráshoz.

A legvalószínűbb, hogy egy orvosi izotópokat előállító radiokémiai laborból szabadulhatott ki a kis mennyiségű sugárzó anyag, feltehetően meghibásodott szűrés vagy szigetelés miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top