nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Egészség
Hiába hatástalanok, a patikák továbbra is árulhatják a homeopátiás szereket

Hiába hatástalanok, a patikák továbbra is árulhatják a homeopátiás szereket

Az újabb szakmai állásfoglalás még kevés ahhoz, hogy a gyógyszertárakból eltűnjenek a homeopátiás szerek. A változáshoz módosítani kellene az európai gyógyszerkönyvet.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Nemrégiben az egyik a legkomolyabb európai tudományos szervezeteket tömörítő tanács, az EASAC is kimondta, hogy a homeopátia működésére semmiféle érdemi bizonyíték nincs, viszont akár káros is lehet az egészségünkre.

Az Európai Bizottság irányelvei azonban egyelőre megengedik, hogy az európai gyógyszerkönyvben homeopátiás szerként, a terápiás hatékonyság bizonyítása nélkül is regisztrálhassanak egy készítményt. Homeopátiás szerek a hazai gyógyszertárakban is kaphatók, pedig ami a patikák polcaira kerül, annak elvben garantáltan biztonságosnak és hatékonynak kell lennie – írja a Népszava.

A lapnak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke azt mondta:

ahhoz, hogy ezek szerek lekerüljenek a gyógyszerek mellől a patikai polcokról az Európai Bizottságnak módosítania kellene a homeopátiás szerek forgalmazásáról is rendelkező gyógyszerkönyvet.

Ám amíg az EASAC nem kezdeményezi a homeopátiás szerek forgalmazásával kapcsolatos szabályok megváltoztatását, addig a patikákban is legálisan kaphatók.

Hozzátette, a patikusoknak sem könnyű gyógyszereket és homeopátiás készítményeket árulni. Ajánlhatnak-e olyan szert, amelyek hatásosságáról nincsenek meggyőződve? Ám az orvosokkal ellentétben nincs választási szabadságuk, ha receptet visz a beteg, ki kell adniuk a készítményt.

Megosztás Facebookon