Egészség

Egy új szer elpusztítja a HIV-törzsek 99 százalékát

Olyan oltóanyagot fejlesztettek ki az Egyesült Államokban, ami védelmet nyújt a HIV-vírustörzsek 99 százaléka ellen, és meg is támadja a már a szervezetben lévő vírust.

Új fejezet nyílik a HIV-vírus elleni küzdelemben, miután az amerikai országos egészségügyi intézet (NIH) és a Sanofi gyógyszergyár szakemberei a HIV-vírustörzsek 99 százalékát megtámadó és a fertőzéssel szemben védelmet nyújtó ellenanyagot fejlesztettek ki.

A 24 majom bevonásával végzett vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy az ellenanyaggal ellátott állatok egyike sem fertőződött meg, miután beoltották őket a vírussal.

Az emberi szervezet ellenanyag, vagyis antitestek termelésével reagál a HIV-fertőzésre, de a kórokozó rendkívüli mutációs képessége miatt az immunrendszer legyőzhetetlen számú vírusváltozattal találja szemben magát. A kutatók észrevették, hogy több éves fertőzöttség után azonban egyes pácienseknél úgynevezett széles körűen semlegesítő antitestek alakulnak ki, melyek képesek áttörni a HIV-vírus körüli védőrétegen és elpusztítani a HIV-törzsek nagy részét.

HIV-vírus

A Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány készítői három ilyen speciális antitest ötvözésével hoztak létre egy olyan erős ellenanyagot, amely „a szervezetben előforduló, eddig azonosított antitesteknél sokkal hatékonyabb”. A természetes módon előforduló antitestek legjobbjai a HIV-törzsek 90 százalékát képesek megtámadni, az új antitest a 99 százalékukat, ráadásul ehhez nagyon kis koncentráció is elegendő belőle.

Az ellenanyag kifejlesztésében a Harvard Egyetem orvostudományi kara, a Scripps Kutatóintézet és a Massachusettsi Műszaki Egyetem szakemberei is részt vettek. A Nemzetközi Aids Társaság „izgalmas áttörésnek” nevezte az eredményeket.

Az új ellenanyag klinikai próbái 2018-ban kezdődnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top