Egészség

Te is elsírod magad ettől a demenciáról szóló kisfilmtől

Szívszorító kisfilmet készített az Alzheimer-kór világnapja alkalmából a Magyar Telekom. Az önálló alkotással a demenciában érintett betegekre és családtagjaikra szeretné felhívni a figyelmet a vállalat.

Európa-szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket, családjukat érinti nap mint nap a demencia. Az Alzheimer-kór súlyos terhet ró nemcsak a demenciában érintett betegekre, hanem családjukra is.

A Magyar Telekom rendhagyó módon a Vasárnap című kisfilmmel igyekszik felhívni a betegségre az emberek figyelmét. A film valódi emlékekből, elhangzott beszélgetésekből építkezik, középpontjában egy Alzheimer-beteg édesapa és fia kapcsolata áll. A filmet Dömötör Tamás színház- és filmrendező rendezte, operatőre pedig az a Maly Róbert volt, akit az Oscar díjas Mindenki című rövidfilmből ismerhet a közönség. Az apa és fia bensőséges, a betegség miatt mégis lassan kiüresedő és fájdalmas kapcsolatát feldolgozó történet főszereplői Keresztes Tamás és Horváth Károly.

A rendező a forgatókönyvet Ronald D. Laing pszichiáter Tényleg szeretsz? Gubancok című műve alapján dolgozta ki, melyben a szerző saját Alzheimer-beteg édesapjával történő beszélgetéseit jegyezte fel.

A Magyar Telekom a filmmel azt szeretné elérni, hogy támogassák a demencia elleni küzdelmet, és segítsék a kutatók munkáját. Létezik egy játék, a Sea Hero Quest VR, amely nagyban segíti a demencia megelőzését és gyógyítását célzó kutatást azzal, hogy begyűjti a játékban részt vevők anonimizált adatait, melyeket nemzetközi programban használnak fel. Kétpercnyi játék 5 órányi laboratóriumi kutatásnak megfelelő adatot generál.

A Sea Hero Quest VR-t tavaly már 3 millió ember töltötte le, akik összesen 12 ezer év (!) laboratóriumi kutatás volumenének megfelelő anyagot generáltak.

Hol lehet játszani és így részt venni a kutatásban?

  • Budapest, WestEnd bevásárlóközpont – Telekom-üzlet
  • Miskolc, belváros – Telekom-üzlet
  • Pécs, Árkád bevásárlóközpont – Telekom-üzlet
  • Székesfehérvár, Alba bevásárlóközpont – Telekom-üzlet

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top