Egészség

Letarolhatja Európát egy új típusú, veszélyes kábítószer

Új típusú kábítószer fenyegeti Európát, Angliába már be is tette a lábát. A fentanil ötvenszer erősebb, mint a heroin, és előállítani is lényegesen egyszerűbb. A szer már letarolta az Egyesült Államokat, és a jelek szerint Európa következik.

A fentanil és származékai az elmúlt években olyan irtózatos pusztítást végeznek a tengerentúlon, hogy csak idő kérdése volt, mikor kezdik el szedni áldozataikat Európában. Amerikában 2015-ben 33 ezren haltak meg opioidtúladagolásban, egy évre rá már 52 ezren. Tavaly december óta Angliában 60-an haltak meg a szintetikus opioidok okozta túladagolás miatt – írja összefoglaló cikkében a 444.

Az Egyesült Államokban az opioidok okozta halálesetek között a fentanil (20 ezer) már előzi a heroint (15 ezer) és az opioid-fájdalomcsillapítókat (13 ezer) is.

 Az opioidjárvány kevesebb mint két év alatt több áldozatot szedett, mint a vietnami háború. A legálisan elérhető fentaniltartalmú szerek okolhatók több híresség, például Prince haláláért is. Az énekes köztudottan rabja volt az Oxycontin nevű, fentaniltartalmú szernek, amely végül a halálát okozta.

A fentanil a heroinhoz hasonlóan opioidtartalmú anyag, de felépítése és szerkezete eltérő. A fentanil a heroinnal szemben teljesen szintetikus: a metadonhoz hasonlóan nem ópiumból, hanem vegyi anyagokból készül, viszont ugyanúgy az agyban található opioidreceptorokra hat, mint a heroin. Fontos különbség, hogy a fentanil százszor erősebb szer, mint a morfon, és ötvenszer erősebb, mint a heroin. Előállítása pedig sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint bármi más opiátszármazéké.

Kínában 2015-ben tiltották be a fentanilt, az ottani vegyészek boszorkánykonyháiban közben megszületett a carfentanil, amely ezerszer erősebb a heroinnál, ám ezt az anyagot csak 2017-ben tiltották be, addig a kínai állatgondozók elefántok nyugtatására használták. A szer a drogkereső kutyákra is életveszélyes, az anyagot az amerikai hadsereg egyenesen vegyi fegyverként tartja számon.

Az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség szerint carfentanilból akár 2-3 milligram is halálos lehet, így egy 1 kilós szállítmányból akár több százezer löket is kitelik.

Európában egyelőre távolról sincs fentaniljárvány, de néhány angliai labor leleplezésén túl is vannak baljós előjelek. 2015-ben 278 rajtaütés során összesen 3 kiló fentanilt foglaltak le hatóságok Európában, ami eltörpül a több mint 4,5 tonnányi lefoglalt heroin mellett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top