Egészség

Magyar kutatók találmánya segíthet a meddőség kezelésében

Talán jövőre elérhető lesz az az új teszt, amely pontosan meghatározza, hogy a méh nyálkahártyája milyen állapotban van. A magyar kutatók által fejlesztett orvosi eszköz a meddőséggel küzdő párok ezreinek életét teheti könnyebbé. Mindjárt elmondjuk, hogyan!

Bálint Bálint, a Prelife tesztet megalkotó kft. alapítója, kutatóorvos azt mondja, hogy az általuk kifejlesztett teszt segítségével jóval nagyobb eséllyel állapítható meg, hogy mikor a legnagyobb a megtermékenyülés lehetősége.

„Olyan, mintha megvetnénk az ágyat a babának. Nem mindegy ugyanis, hogy mikor, hová helyezzük a megszületendő babát. A teszt megmutatja, hogy a méhnyálkahártya milyen állapotban van, és azt is jelzi, hogy mikor a legfogékonyabb a beültetésre. A nyálkahártya egy hónap alatt hatalmas változáson megy keresztül, és csak egy nagyon szűk intervallumban képes a megtermékenyülésre, éppen ezért lehet óriási segítség a fejlesztésünk. Olyan helyzetek is lehetnek, amikor spontán ciklusban a méhnyálkahártya nem jut el olyan állapotba, hogy be tudja fogadni az embriót, és hormonkezelés segítségével kell megfelelően előkészíteni a méhnyálkahártyát. Ennek az eldöntésében is segítséget nyújthat a teszt az érintettek számára” – meséli Bálint Bálint az NLCafénak.

Bálint Bálint kutatóorvos

Egy ilyen orvosi eszköz fejlesztése nagyon hosszú folyamat, közel annyi ideig tart, mint a gyógyszerek fejlesztése. És persze nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelnie a teszt során az eszköznek. A kutatók 2014 óta dolgoznak ezen, a tesztelés első fázisát várhatóan még idén lezárják.

Magyarországon minden hatodik pár meddőséggel küzd, évente hatezer nő és a párja vesz részt lombikbébiprogramban. Rajtuk segíthetne az új találmány, hiszen ennek segítségével optimális időpontban történhetne a beültetés, és ezzel megnőhetne a sikeres beágyazódások száma. A jelenlegi hatékonysági ráta csupán 25-30 százalék. Sokszor hét- nyolc alkalommal is részt vesznek a párok a beültetésen, mire sikerül a babának megfogannia. Ha a teszt segítségével pénzt és időt spórolhatnak a szülők, és pontosabb képet kaphatnak az orvosok a méhnyálkahártya állapotáról, akkor ez a szám jelentősen csökkenhetne a teszt feltalálói szerint.

„A vizsgálatot egy átlagos felszereltségű laborban is el lehet végezni, gyakorlatilag bármelyik megyei kórház laboratóriumában. A mintavétel komplikáció- és fájdalommentes, nem jár vérzéssel, és mindössze 10-15 percig tart. A vizsgálat akár több alkalommal is elvégezhető, minden káros utóhatás nélkül.”

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a magyar találmány valóban fontos, és sikerrel kecsegtet, hogy a vállalkozás mögé odaállt Európa egyik legnagyobb méhen belüli, szülés előtti genetikai teszteket gyártó vállalata. A kitűzött cél egyébként az, hogy Európában és világszerte is elérhető legyen a termék. A statisztikai adatokból az is kiderül, hogy 33 európai országban több mint 700 ezer lombikos beavatkozást hajtanak végre évente, miközben az egyes kezelések átlagos sikerrátája mindössze 25,2 százalék. Az új diagnosztikai eljárást jelenleg három hazai klinikától származó mintákon a Debreceni Egyetem Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetében vizsgálják, eddig közel 150 mérést végeztek. Év végéig szeretnék elérni az 500 mérést.

Bálint Bálint azt is hozzátette, hogy piackutatást végeztek meddőséggel kezelt nők körében, és a legtöbben arról panaszkodtak, hogy az orvosok túlterheltsége miatt sokszor úgy érzik, mintha futószalagon zajlana a kezelés, nem mindig kapnak személyre szabott tájékoztatást, és csak nagyon keveset tudnak arról, hogy mi fog velük történni, és milyen sorrendben. Éppen ezért készítettek a szakemberek egy olyan online tanfolyamot, ahol minden fontos információt megpróbálnak átadni azoknak a nőknek, akik érintettek.

„A meddőség ténye, az eljárás nemcsak fizikailag, de lelkileg és anyagilag is nagyon megterhelő a pároknak, arról nem is beszélve, hogy gyakran évekig is eltart. Ha közben még azon is aggódnak, hogy nem tudják, mi mit jelent és hogyan történik az eljárás során, akkor a párok még kiszolgáltatottabbnak érzik magukat ebben a helyzetben. Nekik szeretnénk segíteni azzal, hogy megcsináltuk ezt a nagyon alapos, szinte mindenre kiterjedő hathetes online tanfolyamatot, amely ugyan nem ingyenes, de azt reméljük, hogy igazi segítséget és támaszt nyújthat.”

Az egészségügyi tesztek piacán kapható hasonló termék ára ezer euró, de ennek a töredékébe kerül majd a magyar találmány. Hogy pontosan mennyi lesz az ára, azt egyelőre nem lehet tudni, mert a terméken még folynak a klinikai vizsgálatok. Az állami támogatásról mindenesetre tárgyalnak majd a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel. Egyébként úgy tűnik, hogy a jövőben már nemcsak 5 beültetést támogat a társadalombiztosító, és bővül a lombikprogram. Ha az 5 beültetés egyike sikeres, akkor a következő gyermek esetében négy alkalommal finanszírozza majd az állam a beavatkozást. A rengeteg gyógyszert is, amely ehhez a folyamathoz szükséges, nagyobb támogatással lehet majd kapni a jövőben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top