Egészség

A vakvezető kutyát is elvenné a jegyző egy látássérült házaspártól

A szomszédok félnek egy tápiószelei látássérült házaspár kutyáitól, ezért a jegyző megtiltaná a Vida–Turi házaspárnak, hogy kutyákat tartsanak. Ezzel a határozattal azonban a párt a vakvezető kutyájuktól is megfosztaná.

A helyi jegyző elmondása szerint több panasz is érkezett a tápiószelei házaspár négylábúira, mivel a kutyák állítólag kimásznak a kerítés alatt, a szomszédok pedig félnek tőlük. Ezért a jegyző megtiltaná a Vida–Turi házaspárnak a kutyatartást. Ezzel a rendelkezésével azonban az a legnagyobb gond, hogy a pár mindkét tagja látássérült, és szükségük van a vakvezető labradorjukra, de ennek a képzett kutyának is mennie kellene. 

A Hír TV-nek Czerny Róbert környezet- és állatvédelmi szakjogász azt mondta, hogy semmivel sem lehet pontosan bizonyítani, hogy a szóban forgó kutyák tényleg zavarják az embereket az utcán, bár kétségtelen, hogy a kerítést az elmúlt időben megerősítette a házaspár. A megerősítés után, hónapokkal később, idén nyáron érkezett a tiltás a jegyző részéről. 

Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengén Látók Országos Szövetségének elnöke szerint kompromisszumra kellene jutni a jegyzővel. „Azt tartanám kívánatosnak, hogy meg kellene próbálni közösen megoldani a problémát, segítő szándékkal hozzáállni a jegyzőnek, illetve a település vezetésének, hogy ezeknek az embereknek ne sérüljenek a jogaik. Közösen kell megoldani a problémát, hogy a kutyák ne tudjanak kimenni.”

A szakemberek szerint a vakvezető kutyák eleve úgy vannak kiképezve, hogy se az emberrel, se más állatokkal ne legyenek agresszívak. A házaspár fellebbezett a jegyző döntése ellen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top